3D holografische postzegels zijn filatelistische sieraden

30 juni 2016

De allereerste 3D holografische postzegel ter wereld is verschenen in Oostenrijk in 1988. De officiële hologramzegel voor het frankeren van te verzenden post was binnen enkele weken volledig uitverkocht en door aanhoudende vragen uit de markt liet de Oostenrijkse Post een veelheid aan hologramzegels bijdrukken. De postzegelverzamelaars en -handelaren waren daar niet blij mee en de ongestempelde zegels daalden zelfs in prijs. De Duitse Post heeft in 1999 een serie van vijf speciale postzegels met een toeslag voor het ondersteunen van de welzijnszorg met het thema astronomie uitgegeven.

3D holografische postzegels zijn filatelistische sieraden

Jaarboeken Duitse Post met holografische postzegel

Twee zegels zijn bedrukt met een holografische folie. Van deze serie is een normale hoeveelheid gedrukt. Het zijn tot op heden de enige twee frankeergeldige holografische postzegels gebleven. Om zoveel mogelijk promotie te maken voor de unieke mogelijkheden om afbeeldingen in driedimensionale uitstraling te presenteren besloot de Duitse Post echter al in 1993 om te starten met het laten ontwerpen, realiseren en drukken van hologrampostzegels in de bekende jaarboeken. Een eerste holografische druk was een 3D afbeelding ter gelegenheid van de 350e geboortedag van de geleerde Sir Isaac Newton.

3D holografische postzegels zijn filatelistische sieraden - 2 3D holografische postzegels zijn filatelistische sieraden - 3 3D holografische postzegels zijn filatelistische sieraden - 4
Holografische weergave van de zweefbaan in Wuppertal; uit jaarboek 2001.Holografische weergave van het Enzviadukt in Bietigheim; uit jaarboek 2003.

Daarna volgde er elk jaar een nieuwe holografische afbeelding in de jaarboeken. Om onze lezers een beeld te geven van dit initiatief zijn er enkele gedrukte hologrammen uit de jaarboeken gescand en afgedrukt. Ook zijn er enkele voorzijden van de jaarboeken afgebeeld. Op postzegelbeurzen en bij handelaren in verschillende landen zijn de jaarboeken zonder de gebruikelijke postfrisse zegels voor een aantrekkelijke prijs verkrijgbaar. Bij de redactie van OF zijn eveneens een aantal uitgaven op voorraad voor de verkoop.


Gerelateerde artikelen