Comics en cartoons rondom vondst van het zwarte goud

15 juni 2018

Het thema Kolen heeft in de beeldwereld van comics en cartoons zeker geen centrale positie opgebouwd. Toch is er veel belangstelling voor specifieke beeldverhalen waarin daarvoor ontworpen figuurtjes en karakters avonturen beleven met het delven en verwerken van het “zwarte goud”. Ook maken kijkers en lezers van de strip- en beeldverhalen kennis met de samenleving en cultuur van het ondergrondse en bovengrondse leven rondom de kolenindustrie.

Comics en cartoons rondom vondst van het zwarte goud

Glück Auf!

Meerdere striptekenaars en verhalenvertellers hebben hun favoriete figuren gekozen en laten hen allerlei avonturen en ontdekkingen beleven. Door de enorme diversiteit aan benaderingen van het zwarte goud, het bijzondere taalgebruik en vaktermen en de krachtige uitstralingen van de hoofdrolspelers in de strips zal de expositie “Gluck Auf!. Comics en Cartoons van kompel Anton via Jamiri tot en met Walter Moers” tot en met 9 september a.s. bezoekers fascineren en verbazen over de veelal onbekende wereld in de kolenmijn.

De expositie vormt een onderdeel van het groots opgezette tentoonstellingsproject Kunst & Kolen, waaraan 17 musea in 13 steden in het Roergebied deelnemen met opstellingen van schilderijen, sculpturen, installaties, fotografie, objecten, grafische werken en video- en geluidskunst, waarin het thema “Zwarte goud” centraal staat. Het kunstproject is één van de projecten ter afsluiting van een ruim 250 jarige periode van de kolenindustrie in Duitsland. In september 2018 sluit de laatste mijn. Met de expositie en het uitstekend gedocumenteerde boek Glück Auf! brengt de Ludwig Galerie een ode aan alle mannen en vrouwen die na september verbonden zijn geweest aan de ruwe wereld van de boven- en ondergrondse kolenindustrie.

Comics en cartoons rondom vondst van het zwarte goud - 2
Kohlibri, Ulrike Martens, 2017, © VG Bild-Kunst, Bonn 2018.

Naast genoemde striptekenaars hebben onder andere de volgende personen meegewerkt aan het documenteren van feiten, gebeurtenissen en belevenissen uit het leven van duizenden personen: Ulf K., Otto Berenbrock, Dachma, Hendrik Dorgathen, Ralf König, Moritz Götze, Peter Mrozek, Isabel Kreitz en Ulrike Martens. Elke tekenaar koos een eigen thema uit het werk of leven van de mijnwerkers. Een bijzonder boek voor liefhebbers van de comic.

ISBN 978-3-86832-437-2, “Glück Auf!”, Christine Vogt, Wienand Verlag, 2018, 128 pagina’s.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.