Creatieve en kunstzinnige objecten als basis voor vrede

14 juni 2018

De expositie “Wege zum Frieden” in het LWL-Museum voor Kunst und Cultuur in de stad van de vrede Münster staat geheel in het teken van voorstellingen van vrede en van meerdere wegen en activiteiten op de weg naar vrede. Een breed assortiment aan kunststijlen, kunstideeën, kunstuitingen en materiaalgebruik geven een zinvol beeld daarvan. In de expositie is aandacht voor historische strategiën, rituelen, symbolen en de wegen en richtingen, waarmee Europese burgers werden geconfronteerd door de leiders, regeringsvertegenwoordigers en functionarissen voor het bereiken van de gewenste doelen.

Creatieve en kunstzinnige objecten als basis voor vrede

Wege zum Frieden

Beelden en symbolen in relatie tot vrede en het ontstaan ervan vanaf de middeleeuwen tot in de 21e eeuw zijn op thematische wijze in beeld gebracht door kunst, andere creatieve en officiële uitingen en beelddocumenten als foto’s, affiches en vele grafische werken. Aandacht is er onder andere voor de vrede van Venetië (1177), Vrede van Münster (1648) en Verdrag van Versailles (1919). De bedenkers en makers van de expositie in het LWL-Museum brengen ook huidige problemen als migratie en meer “recente conflicten” onder de aandacht van bezoekers en slaan een brug naar de andere vier thematische expositie over vrede.

Kunst van onder andere kunstenaars als Rubens, Lehmbruck, Rodin of Dix tonen op zeer emotionele wijze de verschrikkingen door oorlogen en conflicten, de ambivalentie tussen oorlog en vrede en het verlangen naar duurzame vrede. De expositie heeft tevens tot doel om de bezoekers bewust te informeren over de verschrikkingen en aan te zetten om mee te werken aan blijvende rust in onze samenleving. Het boek bij de expositie (5 exposities en 5 boeken) documenteert op een fascinerende wijze alle opstellingen en bevat toelichtingen en achtergrondverhalen over oorlog en vrede.

Creatieve en kunstzinnige objecten als basis voor vrede - 2 Creatieve en kunstzinnige objecten als basis voor vrede - 3
Der Spiegel 25/1981 (li), Der Spiegel 46/2016 (re). Opinietijdschriften zijn uitermate geschikt voor het aanzetten tot discussies over oorlog en vrede.

ISBN 978-3-95498-383-4, “Wege zum Frieden”, Hermann Arnhold, Sandstein Verlag, 2018, 272 pagina’s.

LWL-Museum für Kunst und Kultur, Domplatz 10, D-48143 Münster, www.lwl-museum-kunst-kultur.de.