Dalí en Halsman vormden een zeer creatieve eenheid

20 januari 2016

Kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989) is beroemd geworden door zijn fantastische surrealistische schilderwerken, projecten met kunstenaarsboeken en objecten, grafisch werk, aquarellen en vele andere bijzondere kunstuitingen. Hij timmerde ook als persoon zichtbaar en merkbaar aan de weg voor aandacht en ruime bekendheid. Hij wilde een internationale beroemdheid zijn en liet zich veelvuldig fotograferen. Van alle bekende en minder bekende fotografen, die Salvador Dalí gefotografeerd hebben, heeft fotograaf Philippe Halsman zowel een zakelijke als een vriendschappelijke relatie opgebouwd met de extraverte zelfverzekerde persoonlijkheid Dalí.

Dalí en Halsman vormden een zeer creatieve eenheid

Salvador Dalí & Philippe Halsman: Das gemeinsame Werk

Halsman en Dalí troffen zich in 1941 voor de eerste maal. De samenwerking duurde ruim 37 jaar en bracht ons interessante portretten, fotografische voorstellingen en bijzondere spraakmakende kunstwerken. Het fotowerk van Halsman blinkt ook nu nog uit door de unieke belichtingen en de uitgekiende posities van de gefotografeerden. Zijn liefde voor het surrealisme, zijn kunstzinnige inzicht en het gemak waarmee kunstprojecten konden worden gerealiseerd, gaven de samenwerking veel inhoud en stevigheid. Over deze unieke fotograaf en het multitalent Dalí schreef Anna Katharina Feldhaus een bijzonder studieboek in de vorm van een dissertatie voor het toekennen van de universitaire titel doctor in de filosofie. Haar gedetailleerde studie heeft geleid tot een rijk boek met een schat aan zeer mooie foto’s en veel beschrijvingen en fotografische voorbeelden van gezamenlijke kunstprojecten.

Beiden zagen elkaar regelmatig in de New Yorkse fotostudio van Halsman, maar ook in Salvador Dalí’s zomerresidentie in het Noord-Spaanse dorpje Port Lligat. De auteur belicht op een aangename en onderhoudende wijze nagenoeg alle facetten van de veelal bizarre omstandigheden waaronder hun kunstprojecten tot stand werden gebracht. Een kijkje achter de schermen vertelt over hulpmiddelen en de magie van hun speciale fotoprojecten. In een ruime inleiding vertelt de auteur over de aanleiding tot deze publicatie, over de geraadpleegde bronnen en archieven, gebruikte gegevens en wetenswaardigheden over de beide autodidakten. In het tweede hoofdstuk van dit voortreffelijk uitgevoerde document voor docenten en studenten kunstgeschiedenis en een uitstekende informatie- en inspiratiebron voor kunstliefhebbers beschrijft de auteur de ontwikkelingen van Philippe Halsman als beroemd fotograaf en fotokunstenaar.

Dalí en Halsman vormden een zeer creatieve eenheid - 2 Dalí en Halsman vormden een zeer creatieve eenheid - 3 Dalí en Halsman vormden een zeer creatieve eenheid - 4

Hij maakte in opdracht foto’s van onder andere Chagall, Swanson Gloria, Marilyn Monroe, Albert Einstein, John F. Kennedy, Connie Ford en Albert Einstein en vele modefoto’s. Zijn opnamen van vele personen zijn tijdloze ikonen geworden. Met kunstenaar en artiest Dalí startte Halsman zijn opnamen in de serie psychologische portretten en kregen de eerste experimentele opnamen al snel grote bekendheid. Dalí en Halsman maakten steeds meer bizarre voorstellingen, zoals “Dalí in een ei”, “Dalí’s hoofd op een tafel” en “Dalí’s Atomicus”. Alle projecten zijn opgenomen in New York in de 40-er jaren van de vorige eeuw. Tot aan zijn dood in 1979 is Halsman trouw gebleven aan zijn opdrachtgever, vriend en collega kunstenaar en vonden beiden in het surrealisme een voedingsbodem voor fascinerende kunstvoorstellingen. Alle fasen in hun samenwerking zijn besproken en geïllustreerd weergegeven. Een uniek kunstdocument voor elke kunstliefhebber.

ISBN 978-3-86828-645-8, “Salvador Dalí & Philippe Halsman: Das gemeinsame Werk”, Anna Feldhaus, Kehrer Verlag, 2015, 232 pagina’s.


Gerelateerde artikelen