De fascinerende wereld van cijfers en getallen

26 april 2014

Het prachtig uitgevoerde boek “Zahlen, bitte!” gaat echt over cijfers en getallen. De wonderlijke wereld van nul tot en met oneindig is op een bijzondere wijze door de auteur Ulrich Vogt, een wiskunde- en computerleraar uit Paderborn met enorme ervaring, op een uiterst aantrekkelijke en vermakelijk inspirerende manier in beeld en woord gebracht.

De fascinerende wereld van cijfers en getallen

Zahlen, bitte!

Elke leraar en lerares zou over dit boek moeten beschikken om daarmee de vakken wiskunde, algebra en rekenkunde nog boeiender te maken voor de leerlingen en studenten. Maar ook de niet-wiskundige vindt in dit kleurige boek een schat aan wetenswaardigheden over het ontstaan, de waardering en het gebruik van cijfers en getallen in de praktijk van het dagelijks leven. Het inspirerende boek kwam tevens tot stand in samenwerking met het Heinz Nixdorf MuseumsForum in Paderborn. Het aantrekkelijke concept van de gelijknamige expositie is in het boek terug te vinden.

Getallen op vlindervleugels, getallen in de architectuur, geluksgetallen, binaire getallen, Fibonacci-spiralen in de zonnenbloemen en verre sterrenstelsels, het getal Pi, mathematische toverijen, rugnummers van voetballers of pentagrammen worden met nog veel meer magische getalvormen behandeld en perfect in beeld gebracht. Maar het boek gaat ook over het Indiase getallengenie Srinivasa Ramanujan, over Johannes Kepler, Adam Ries, Sir Isaac Newton, Leonhard Eulert, Carl Friedrich Gauβ en over vele andere wetenschappers en wiskundigen. De inhoud richt zich ook op de vele Sudoko-fans en op docenten en leerlingen met interesses in de Wiskunde & Kunst. De auteur geeft echter iedereen plezier aan het doornemen van de thema’s en onderwerpen en opent al tijdens het lezen over de wetenswaardigheden in dit informatieve en rijk geïllustreerde boek over getallen, de ogen van de lezers voor de fascinerende wereld van de getallen en cijfers in het dagelijkse leven.

Het boek begint met een beeld over de historie van het getal in diverse culturen en eindigt met een overzicht van jaartallen met gebeurtenissen uit de geschiedenis en met mathematische tovenarijen. Het zijn niet alleen de interessante teksten die dit boek zo aantrekkelijk maken, maar ook vele kleurrijke foto’s en tekeningen dragen bij aan de kwaliteit en praktische gebruik van dit wiskundige plaatjesboek.

De fascinerende wereld van cijfers en getallen - 2

ISBN 978-3-00-027080-2, “Zahlen, bitte!”, Ulrich Vogt, UVO Verlag, 2009, 256 pagina’s.

HNF Heinz Nixdorf MuseumsForum Fürstenallee 7, D-33102 Paderborn, www.hnf.de.

Afb. Het wonder van de Fibonacci-spiraal in de behuizing van de Nautilus op een postzegel uit het Chinese Macau


Gerelateerde artikelen