De raadselachtige werken van Marc Chagall in K20 (2)

3 mei 2025

Chagall groeide op in het stadje Vitebsk (in het huidige Wit-Rusland) als het oudste kind in een orthodox-joods gezin. Zijn hele leven lang reflecteerde hij op zijn afkomst. Zijn foto's vertellen over het gewone alledaagse leven en de gebruiken, maar ook over uitsluiting en pogroms. De voorstellingen op meerdere foto’s worstelen met het trauma van de vervolging, maar tevens met de droom van een beter leven. Zijn fantastisch-poëtische beeldtaal zit vol felle en intense kleuren en zijn motieven blijven tot op de dag van vandaag voor vele kunstliefhebbers en zelfs professionele kunstexperts een mysterie.

De raadselachtige werken van Marc Chagall in K20 (2)

Chagall-expositie in K20 in Düsseldorf

Als jonge kunstenaar in Parijs experimenteerde Chagall met het fauvisme en het kubisme, waarbij hij de nieuwe stijlrichtingen combineerde met Joodse motieven en Russische folklore. Dit was uniek in zijn tijd en maakte hem tot een ‘wonderkind van de moderniteit’. Zijn geschilderde beelden reflecteren verschillende kunststromingen. Chagall kwam in 1911 op 23-jarige leeftijd naar Parijs. Net als veel van zijn collega-kunstenaars is hij berooid, spreekt hij nauwelijks Frans en is hij overweldigd door de moderniteit en energie van de stad. (Wordt vervolgd).

K20, Grabbeplatz 5, D-40213 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.

De raadselachtige werken van Marc Chagall in K20 (2) - 2 De raadselachtige werken van Marc Chagall in K20 (2) - 3
Der heilige Droschkenkutscher, Marc Chagall, 1911/12, olieverf op doek, 148 x 118,5 cm; Städel Museum, Frankfurt am Main; privébezit.

ISBN 978-3-941773-75-2, “Chagall”, Susanne Gaensheimer en Susanne Meyer-Büser, Prestel Verlag, 248 pagina’s, € 39,90.


Gerelateerde artikelen