Door activiteiten de wereld van visuele illusies begrijpen

14 mei 2014

Dit leuke interactieve boek laat jongeren de wereld van de optische illusies op een nieuwe manier ontdekken. Door stickers te plakken en patronen en figuren te tekenen worden er tientallen duizelingwekkende illusies gemaakt en wordt ontdekt hoe ze werken.

Door activiteiten de wereld van visuele illusies begrijpen

Optische illusies

De schrijver van het boek legt uit wat hij onder het verschijnsel van een optische illusie verstaat. “Een optische illusie is een afbeelding die je ogen bedriegt en je iets laat zien dat er eigenlijk niet is”. De lezers maken kennis met diverse fenomenen, die zorgen voor het optische bedrog, zoals de verwarrende kleuren, de spontaan bewegende beelden, de gebogen lijnen, die eigen evenwijdig lopen en het verschijnsel van veranderende vormen. Na een eerste serie illusies is het de beurt aan de jonge gebruikers van het activiteitenboek om stickers te plakken op de figuren van de voorgetekende illusies. Telkens wordt weer een vorm of thema uit de wereld van de optische illusies besproken en geeft de schrijver een aantal varianten van de betreffende vorm. Het thema onmogelijke figuren start met het voltooien van halve tekeningen, die na completering ervan herkenbare onmogelijke figuren laten zien. Verrassend zijn afbeeldingen die laten kennismaken met het fenomeen van nabeelden. Bijzonder leerzaam is het hoofdstuk eindeloze patronen, die je telkens op het verkeerde been zetten. Het boek is zeker aan te bevelen voor het gebruik in het onderwijs.

ISBN 978-14-0956-542-0, “Optische illusies”, Sam Taplin, Usborne Publishing, 2013, 32 pagina’s en 4 stickervellen. (www.usborne.com).


Gerelateerde artikelen