Dynamische kunst van Jean Tinguely

20 februari 2016

De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely behoort tot de iconen van de moderne kunst. Een kennismaking met één van zijn ratelende, schurende, bonkende of tingelende creaties is fascinerend en vooral onvergetelijk. Al knarsend en dynamisch bracht Tinguely’s werk in de jaren vijftig een schok teweeg bij het museale publiek. Het werk van hem is sindsdien geliefd bij een breed publiek. Zijn imposante ratelende machines zijn vitaal, poëtisch, melancholisch of ironisch en geven door knipperend licht en geluid eenzelfde vrolijke opwinding als de kermis.

Dynamische kunst van Jean Tinguely

Jean Tinguely. Alles beweegt!

Zijn werk is echter spaarzaam te zien in de Nederlandse musea. “Kijk en verwonder, luister en huiver!” is de ondertitel van een fascinerend geheel aan expositiestukken in de tentoonstelling “Jean Tinguely. Alles beweegt!” in de grote hal van de Kunsthal Rotterdam in 2008. Voor het eerst sinds een lange periode kon het publiek ook in ons land kennismaken met de dynamische kunstwerken van Tinguely. Kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) is inmiddels wereldberoemd geworden om zijn bewegende sculpturen, nutteloze machines van afvalmaterialen en roestig ijzer en gebruikte kunststoffen. In deze expositie tonen de samenstellers een ruim beeld van Tinguely’s kleurrijke oeuvre: van affiches en brieven, van zijn meest vroege tot zijn laatste werk, waarvan de reusachtige Luminator het hoogtepunt van de tentoonstelling is.

Dynamische kunst van Jean Tinguely - 2

De bezoeker wordt uitgedaagd de forse herriemakende machines te onderzoeken én te beleven. De begeleidende verzorgde catalogus bij de expositie in de Kunsthal Rotterdam is het eerste Nederlandstalige boek sinds 1973 dat ruim aandacht besteedt aan het oeuvre van deze internationaal bekende kunstenaar. In tekst en beeld is een overzicht gegeven van zijn activiteiten, het werk en zijn passie. In de catalogus is voorts ruim aandacht gegeven aan de relatie die Jean Tinguely met Nederland had door zijn deelname aan Bewogen Beweging in 1961 en zijn bemoeienis met de organisatie van Dylaby in 1962, beide georganiseerd in het Stedelijk Museum Amsterdam. Ook zijn relatie en samenwerking met Niki de Saint Phalle is belicht in de boeiende en informatieve catalogus. Van A tot Z een kunstzinnige aanvulling op de expositie in Rotterdam.

ISBN 978 90 6868 455 1, “Jean Tinguely. Alles beweegt!”, Jannet de Goede, Uitgeverij THOTH, 2007, 143 pagina’s.


Gerelateerde artikelen