Fascinatie door spel met optische illusies

23 oktober 2015

Eigenaardige architectuur, onmogelijke landschappen en objecten, verwarrende en omkeerbare plaatjes en vele andere begoochelingen van onze ogen zijn de belangrijkste onderwerpen uit de wereld van de optische illusies en het optische bedrog. Het geheel is telkens weer een fascinerend spel met onze manier van kijken en waarnemen.

Fascinatie door spel met optische illusies

Grosse Meister der Optischen Illusionen

We zetten ons zelf telkens weer op het verkeerde been of geloven soms onze ogen niet meer, bij het kijken naar het grote aanbod aan tekeningen, foto’s, schilderijen en vele andere beeld- en kunstuitingen van beroemde en minder bekende artiesten. Een groot aantal kunstenaars zijn bijna dagelijks bezig aan hun kunstuitingen op het gebied van de visuele waarneming en de kunst van het optische bedrog. In een grote schat aan beschikbare brochures, tijdschriften, catalogi, kaarten en boeken hebben auteurs en samenstellers sinds de boekdrukkunst en later de digitale media geschreven en gepubliceerd over deze speciale en fraaie vorm van beeldkunst.

Toch is het telkens weer mogelijk om een nieuwe publicatie samen te stellen met het beschikbare materiaal. In de nieuwe publicatie “Grosse Meister der Optische Illusionen”, een waardevolle bundeling van twee eerder uitgegeven boeken, zijn de werken van bekende kunstenaars op overzichtelijke wijze afgebeeld en van een toelichting voorzien. De inleiding van dit boek beschrijft de geschiedenis van het ontstaan van vertekende beelden en de tot nu toe bestaande varianten van het optische bedrog in afbeeldingen. Ook de moderne varianten van de op-art en de sterke bewegingen in computerkunst zijn daarin meegenomen.

Van uitzonderlijke kwaliteit is de wereldberoemde gravure “Absurde perspectieven” van kunstenaar William Hogarth, die hij in de 18e eeuw tekende. Eerder werden er anamorfosen, omkeerplaatjes en zoekplaatjes getekend. Zelfs architecten maakten vele eeuwen geleden al gebruik van trompe l’oeil om het menselijk oog om de tuin te leiden. De samensteller van het boek heeft werk van onder andere Jos de Mey, Salvador Dalí, M.C. Escher, Sandro Del-Prete, István Orosz, Akiyoshi Kitaoka, Scott Kim en Oscar Reutersvärd uitgekozen. Van de kunstenaar is een korte biografie en een beschouwing over het oeuvre gegeven. Het geheel is kleurrijk gedrukt en is een garantie voor uren kijkplezier.

ISBN 978 3 85003 128 8, “Grosse Meister der Optischen Illusionen”, Al Seckel, Tosa Verlag, 2007, 304 pagina’s.


Gerelateerde artikelen