Fernando Botero groeide uit tot wereldkunstenaar

3 februari 2014

In meerdere tentoonstellingsruimten van het museum Bank Austria Kunstforum in het Oostenrijkse Wenen vond in 2012 een eerste omvangrijke presentatie van het werk van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero (1932) plaats in een museum.

Fernando Botero groeide uit tot wereldkunstenaar

Fernando Botero

Met 70 schilderijen, vanaf het eerste werk uit de late 50-er jaren tot en met de meest recente werken, gaven de samenstellers een beeld van Botero’s kunstzinnige universum van portretten, naakten en stillevens. Ook veel scènes uit het dagelijks leven in steden en dorpen in Zuid-Amerika waren te bewonderen. Een zekere dubbelzinnigheid in de voorstellingen is daarbij waar te nemen.

Zijn huidige werk kenmerkt zich door de portretten, stillevens en de geposeerde dik en fors uitgevallen mensen en voorwerpen in zijn stillevens. De lichamen zijn gezet en de monden klein en sterk gevormd. De kunst van Botero is uniek, spraakmakend, gedurfd, origineel en wel heel herkenbaar. Zelfs de mandoline en het glas sap op het kunstwerk “Stilleven met mandoline” uit 1998 hebben een over gedimensioneerde afmeting. In de zomer van 1952 reist hij voor de eerste maal naar Europa en ziet in Spanje, Italië en Frankrijk kunstwerken van oude meesters. Het werk van deze meesters heeft Botero kunstzinnig geïnspireerd en dienden vaak als bron voor studie en realisatie. Hij schilderde veelal met een knipoog naar het origineel en dat leverde fantastische schilderijen op. Zijn familieportretten, de vriendinnenclub, de weduwe met haar kinderen en de kaartspelers zijn werkelijke kunstjuwelen en zeer aangenaam om te bewonderen door kunstkenners en kunstliefhebbers. Bij de expositie “Botero” hoort een catalogus met reproducties van de kunstwerken uit de expositie en meerdere essays over het leven en het werk van de kunstenaar. In de catalogus vindt de kunstliefhebber een aangrijpend beeldverhaal over het geweld in de Abu Ghraib gevangenis. Het werk is aangrijpend en schokkend. In Wenen was een deel van dit werk opgehangen. Het prachtige boekwerk sluit af met een uitgebreide biografie van de kunstenaar.

ISBN 978-3-7757-3220-8,“Fernando Botero”, Ingried Brugger en Evelyn Benesch, Hatje Cantz Verlag, 2011, 176 pagina’s.

Bank Austria Kunstforum, Freyung 8, A-1010 Wien, www.bankaustria-kunstforum.at.


Gerelateerde artikelen