Getekende kunst van Mel Ramos in het zonnetje gezet

5 augustus 2014

De 75e verjaardag van de Amerikaanse kunstenaar Mel Ramos is aanleiding voor een serie tentoonstellingen en het uitgeven van een met zijn tekeningen, schilderijen en ontwerpen gevulde monografie.

Getekende kunst van Mel Ramos in het zonnetje gezet

Mel Ramos. 50 Jahre Pop-Art

Als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Pop-Art kunststroming neemt hij net als Andy Warhol en Roy Lichtenstein motieven uit de massamedia als grondslag voor zijn kleurrijke en sprekende werken.

Een blik Campbell’s soep of een bord met de tekst Coca-Cola vormen het toneel van een serie olieverf schilderijen met mooie zelfverzekerde veelal naakte vrouwen. De voorbeelden voor de vrouwelijke vormen onttrekt hij in het algemeen uit de Pin-up tijdschriften van de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De geschilderde dames zijn een absoluut onderdeel van het gekozen motief, zoals een bougie, pakje sigaretten, een fles met drank of de Havana sigaren.

Oude meesters worden nageschilderd met moderne vrouwen en hedendaagse dingen. Ook zijn helden uit bekende stripboeken zijn inspiratiebronnen voor kunstwerken. Uit al zijn scheppingsfasen is werk te zien. Zijn kunst heeft een hoog realisme door de geschilderde werkelijkheid en kleinere onderlinge verschillen tussen de dingen en de vrouwen. Zijn werk en leven zijn in ruime mate beschreven en geïllustreerd in de dikke monografie met afbeeldingen uit de kunstexposities en het privé leven. Na het succes in Tübingen waren de werken te zien in Villa Stuck te München en in het Albertina te Wenen.

ISBN 978-3-7757-2530-9, “Mel Ramos. 50 Jahre Pop-Art”, Otto Letze, Hatje Cantz Verlag, 2010, 280 pagina’s.


Gerelateerde artikelen