Het boeiende spel met optische illusies

20 april 2015

Van het inmiddels zeer gewaardeerde werk van de bekende Japanse professor Akiyoshi Kitaoka zijn wereldwijd vele tientallen verschillende boeken in vele talen verschenen. Zijn boeken stralen kwaliteit en inhoud uit, zijn een sieraad voor onze ogen en prikkels voor onze hersenen. De bijzondere specialiteit van Akiyoshi Kitaoka is het ontwerpen en vervaardigen van optische illusies waarin telkens een sterke kinetische werking zichtbaar is. Die beweging ontstaat in de meeste gevallen spontaan of krijgt vorm door het zelf bewegen van het plaatje.

Het boeiende spel met optische illusies

Deceived eyes: How enjoy visual illusions

Akiyoshi maakt bij zijn ontwerpen van ronde of vierkante figuren gebruik van een computer, zelf ontworpen software en zijn grote wetenschappelijke kennis van de visuele waarneming van personen. Zijn ontwerpen worden veel gebruikt als voorbeelden van de sterke kinetische werking van een lijnenspel in combinatie met vlakjes in zwart/wit of zelfs in kleur. Eenvoudig uitziende cirkels met kleine onderbrekingen gaan al snel spontaan bewegen. Ogenschijnlijk concentrische cirkels worden spiralen.

Hoe je ook kijkt naar zijn figuren, er is altijd wel iets te zien dat de kijker in verwondering brengt.
In sommige voorstellingen zie je schuine of kromme lijnen, terwijl het rechte lijnen zijn. Je moet het boek in je handen nemen om het plaatje in vele standen te bekijken. Pas na enige oefening wordt het bedrog van onze hersenen duidelijk. In het geheel nieuwe Japanse boekje schrijft de auteur over het ontstaan van zijn voorstellingen en het effect op de kijkers. De illustraties geven een beeld van de Japanse teksten. Voor liefhebbers een heel leuk boekje.

ISBN 978 4 7598 1301 2, “Deceived eyes: How enjoy visual illusions”, Akiyoshi Kitaoka, Uitgeverij Dojin Sensho, 2007, 196 pagina’s.


Gerelateerde artikelen