Historische berichten uit de internationale ruimtevaart

22 augustus 2016

Over de geschiedenis van de ruimtevaart verscheen bij uitgeverij Ferrytells Verlag in samenwerking met de Oostenrijkse Post een leuk boekje met wetenswaardigheden en interessante feiten en gebeurtenissen. Het begin van de ruimtevaart ligt bij velen nog tamelijk vers in het geheugen met de lancering van de Spoetnik 1 op 4 oktober 1957. Een jacht op superlatieven begon op dat moment ook in meerdere landen.

Historische berichten uit de internationale ruimtevaart

Die Geschichte der Raumfahrt

Het bijzondere aan dit boekje in een reeks informatieve boekjes is het vel postzegels met acht exclusieve officiële Oostenrijkse postzegels voor het gewone postverkeer. Op deze zegels staan bijzondere feiten en gebeurtenissen uit een periode van ruim 50 jaar internationale ruimtevaart. Trots is de ontwerper van dit leuke boekje op het voorwoord van de enige ruimtevaarder uit Oostenrijk, de ingenieur Franz Viehböck.

In 1987 vonden in Oostenrijk tijdens een bezoek van N.I. Ryshkow, de voorzitter van de ministerraad van de Sovjet-Unie, de eerste gesprekken plaats over deelname van Oostenrijk aan een ruimtereis naar het internationale ruimtestation MIR. Uiteindelijk ging Franz op 2 oktober 1991 naar het ruimtestation en voerde het werk uit. De eerste mens in de ruimte was de Russische astronaut Juri Gagarin. Hij ging op 12 april 1961 met een ruimtevlucht om de aarde.

Historische berichten uit de internationale ruimtevaart - 2 Historische berichten uit de internationale ruimtevaart - 3 Historische berichten uit de internationale ruimtevaart - 4

Slechts enkele weken later vloog ook de eerste Amerikaanse astronaut een rondje om de aarde. Het was in 1969 dat de mens zijn voetstappen op de maan zette en daarmee geschiedenis schreef. In het boekje staat alles aantrekkelijk beschreven en kunnen lezers aan de hand van foto’s de belangrijkste stappen zien en ervaren. Maar ook voor de droom van een reis naar de sterren of de maan is er veel aandacht. Het geheel is een aantrekkelijk boekje en de unieke postzegels zijn zeer waardevol voor de verzamelaars van postzegels.

ISBN 978-3-902543-72-1, “Die Geschichte der Raumfahrt”, Mischa Hieβböck, Ferrytells Verlag, 2008, 38 pagina’s + 8 postzegels.


Gerelateerde artikelen