Kinderen leren al vroeg het fenomeen optische illusies

5 januari 2014

Met het plaatjesboek “Duck! Rabbit!” is een bijzonder boek beschikbaar voor het basisonderwijs of voor het gebruik in de kinderopvang.

Kinderen leren al vroeg het fenomeen optische illusies

Duck! Rabbit!

Kinderen kunnen het spel met zien, waarnemen en herkennen spelen en elkaar ondersteunen om tot een keuze te komen. Is er nu een eend of een konijn te zien? Elk kind kan nu natuurlijk zelf kiezen, maar wordt in een groep kinderen gecorrigeerd. Want het is natuurlijk een konijn! “Nee” zegt een ander kind, omdat het toch een eend is. Kijk maar eens naar het stuk brood voor de eend. De volgende bladzijde van dit merkwaardige boek laat echter zien dat de “eend” een worteltje gaat eten. Dus is het toch een konijn! De auteur en de illustrator laten het beest in allerlei situaties zien. Achter grassprieten, door de geluiden van het beest, door de lens van een verrekijker, al vliegend of bij het water. Ook alle bijbehorende teksten zorgen voor verwarring. Met begeleiding zullen de kinderen zich vermaken en veel plezier hebben bij het oplossen van het raadsel. Ook in familieverband zorgt dit boek voor veel plezier en inspiratie voor volwassenen om meer te weten over zien en waarnemen en het verschijnsel van de optische illusies. Het kijk- en raadselspel is gebaseerd op een klassieke optische illusie, die voor het eerst door psycholoog Joseph Jastrow in 1899 werd beschreven.

De eend-konijn illusie van Jastrow is eigenlijk geen optische illusie maar een optische verwisseling tussen enerzijds het beeld van een eend en anderzijds het beeld van een konijn. Dit wisselbeeld is inmiddels wereldberoemd geworden en staat in elk studieboek over perceptie afgebeeld.

Wat het werkelijk is hangt af van de omgeving waarmee het beest omringd wordt.

ISBN 978-0-8118-6865-5, “Duck! Rabbit!”, Amy Krouse Rosenthal en Tom Lichtenheld, Chronicle Books, 2009, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen