Kinderen maken kennis met bewegende figuurtjes

15 juli 2014

Het is bedtijd geworden voor meneertje Streepjespyjama. Het licht gaat uit en hij gaat slapen. Het is donker geworden in de slaapkamer en meneertje Streepjespyjama ligt in zijn magische pyjama onder zijn deken.

Kinderen maken kennis met bewegende figuurtjes

Meneertje Streepjespyjama

Maar in zo’n bijzondere pyjama kan hij als in een droom razendsnel wegflitsen voor een reis met avonturen, verrassingen en belevenissen. De lezertjes van het boek mogen met hem mee. Zijn droom brengt hem naar New York, een ongelooflijke wereldstad met veel mensen, veel auto’s en veel lichtjes. Alles is er enorm en alles beweegt. De bedenkers van de avonturen beschrijven zijn indrukken en belevenissen en zorgden voor verrassende illustraties. Vreemd uitziende streepjestekeningen en grote objecten uit de stad maken het verhaal compleet. Een belangrijk onderdeel voor het meebeleven van zijn avonturen is de zogenoemde magische pyjamakijker met een doorzichtig streepjespatroon van zwarte strepen. Met dit transparante inlegvel komen de illustraties tot leven: mensen bewegen, wielen draaien en lichtjes knipperen. Pure magie voor iedereen vanaf 4 jaar. Om de tekeningen, ook op de voorzijde van het boek, te laten bewegen leg je het gestreepte transparante inlegvel erop en schuif je het langzaam heen en weer over de pagina. De positie van de pagina’s in het boek ten opzichte van de gestreepte delen van de illustraties kan door experimenteren vastgesteld worden. Een leuke kennismaking met het Moiré-effect zorgt voor kijk- en leerplezier voor kinderen.

ISBN 978-90448-1815-4, “Meneertje Streepjespyjama”, Michaël Leblond en Frédérique Bertrand, Clavis Uitgeverij, 2012, 24 pagina’s + gestreept transparant inlegvel.


Gerelateerde artikelen