Kunstmuseum van Bielefeld toont het geluk in de kunst

20 mei 2014

Kunstenaar en graficus Hermann Stenner, die centraal in de expositie “Het geluk in de kunst” en in de gelijknamige catalogus staat, overleed in 1914 bij oorlogshandelingen van de Grote Oorlog op een leeftijd van slechts 23 jaar.

Kunstmuseum van Bielefeld toont het geluk in de kunst

Das Glück in der Kunst

Honderd jaar later herinnert de publicatie ook aan andere in die oorlog gevallen bekende kunstenaars als August Macke en Franz Marc. Het werk van Hermann Stenner vormt de kern van de omvangrijke kunstcollectie Bunte, van verzamelaar Hermann-Josef Bunte. De titel van deze expositie is gebaseerd op een uitspraak van Adolf Hölzel. Denkend aan het verdriet van het verlies van meerdere kunstenaars doet deze keuze vermoeden dat er vanuit diverse gezichtspunten gekeken moet worden. De kunstenaar vindt het geluk door zijn kunstwerken en de kunst-kijker door ernaar te kijken. De verzamelaar vindt het geluk in het bezit van kunst.

De beschrijvingen in de catalogus volgen de kunstzinnige levensweg van Stenner in de context van zijn leermeester en van zijn kunstvrienden als Adolf Hölzel, Johannes Itten, Oskar Schlemmer, Ida Kerkovius en Peter August Böckstiegel en van meerdere tijdgenoten. In de tentoonstelling toont het museum in Bielefeld tot en met 3 augustus 2014 aan de hand van ruim 300 werken en originele persoonlijke documenten kleurrijke schilderijen uit een roerige periode.

ISBN 978-3-86679-965-4, “Das Glück in der Kunst”, Jutta Hülsewig-Johnen en Henrike Mund, Kerber Verlag, 2014, 296 pagina’s.

Kunsthalle Bielefeld, Artur-Ladebeck-Straße 5, D-33602 Bielefeld, www.kunsthalle-bielefeld.de.


Gerelateerde artikelen