Maatschappelijke aspecten op heldere wijze verklaard

24 juni 2018

Vier maal per jaar verschijnt het cahier, een uitgave van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM). Elke uitgave is geheel gewijd aan een thema uit de levenswetenschappen, speciaal met het oog op de maatschappelijke gevolgen ervan. Vanuit onze algemene interesse in de feiten, gebeurtenissen en ontwikkelingen in de maatschappij en cultuur bespreken wij de actuele uitgaven in deze leerzame en prikkelende reeks cahiers.

Maatschappelijke aspecten op heldere wijze verklaard

De hielprik

Dankzij het bij velen bekende hielprikje kunnen veel medische aandoeningen opgespoord worden. De meerderheid van die aandoeningen behoren tot de groep erfelijke ziekten van de stofwisseling, ook wel metabole ziekten genoemd. Helaas bestaat er geen genezing voor deze aandoeningen, maar omdat ze nu al kort na de geboorte via de resultaten van het onderzoek door de hielprik kunnen worden herkend, kan een behandeling in de vorm van een dieet of het innemen van medicijnen in meerdere gevallen wel de ergste symptomen worden bestreden. In het cahier bespreken deskundigen de aard en achtergrond van de hielprik, ethische aspecten en dilemma’s van een ruimere gewenste hielprikscreening.

In ons land wordt er dag en nacht gewerkt om ons rioolwater en industrieel afvalwater zodanig te zuiveren dat het “schone” eindproduct weer teruggaat naar het water in het natuurlijke kringloopproces. Om ons nog meer bewust te maken van een noodzaak om zuinig om te gaan met drinkwater brengt het cahier “Afvalwater” een uitgebreide beschrijving over de geschiedenis, het heden en de toekomst van onze strijd tegen steeds meer vervuiling van drinkwater. In het cahier gaan deskundigen in op waterzuivering en de betekenis ervan voor het milieu, economie en onze gezondheid.

Maatschappelijke aspecten op heldere wijze verklaard - 2

ISBN 978-90-73196-88-6, “De hielprik”, Riekelt Houtkooper, e.a., Stichting BWM - Biowetenschappen en Maatschappij, 2018, 76 pagina’s, cahier 1.

ISBN 978-90-73196-90-2, “Afvalwater”, Mark van Loosdrecht, e.a., Stichting BWM - Biowetenschappen en Maatschappij, 2018, 94 pagina’s, cahier 2, www.biomaatschappij.nl.