Moderne kunststructuren uit twee kunstmetropolen

28 december 2013

De Berlijnse Galerie en de Oostenrijkse Galerie Belvedere presenteren door een groots opgezette expositie het gezamenlijke bezit aan moderne kunst vanaf de eerste vormen van moderne kunst via de stroming van het expressionisme en eindigend met de nieuwe zakelijkheid.

Moderne kunststructuren uit twee kunstmetropolen

Wien - Berlin. Kunst zweier Metropolen

Een artistieke en creatieve periode uit de eerste helft van de 20e eeuw en geheel vanuit de eigen kunstcollecties. Het machtige geheel is nu te zien tot en met 27 januari a.s. in Berlijn en daarna vanaf 14 februari in Wenen. Beide metropolen streefden naar erkenning als Duitstalig centrum van moderne kunst in het onrustige Europa. Vanuit de klassieke moderne kunsten vormden zich twee culturele bolwerken en was er veel belangstelling voor de toen nieuwe vormen van kunst vanuit zowel de handel als uit de kooplustige kunstverzamelaars. Veel jonge kunstenaars konden zich snel ontwikkelen door een grote vraag naar kunst vanuit de musea, galerieën en vanuit vele groot verzamelaars. Het zijn de combinaties van meesterwerken en veelal niet eerder in deze posities getoonde andere vooraanstaande werken, die dit concept van rond 200 kunstwerken zo aantrekkelijk maakt. Dankzij de inspanningen van een team aan specialisten is de bijbehorende catalogus eveneens een juweel voor de echte kunstliefhebbers. Bezoekers vinden er werken van onder andere Egon Schiele, Otto Dix, Max Beckmann, Ernst-Ludwig Kirchner en Oskar Kokoschka. De getoonde verschillende kunststromingen zijn op een perfecte wijze beschreven en rijk geïllustreerd. Voor docenten en studenten in de kunstopleidingen is het uiterst waardevol om het werk van verschillende kunstenaars gegroepeerd te zien op basis van de geëxposeerde kunststroming. Er geldt een speciale prijs voor de museumeditie van de catalogus gedurende de duur van de twee exposities. Op de omslag van de catalogus prijkt een beeld van een zelfportret van Herbert Ploberger tussen een aantal oogheelkundige educatieve materialen. Het schilderij van olieverf op hout is ontstaan in de periode van 1928-1930 met de afmetingen 50 x 40 cm.

ISBN 978-3-7913-6499-5, “Wien - Berlin. Kunst zweier Metropolen”, Thomas Köhler, e.a., Prestel Verlag, 2013, 392 pagina’s.

Berlinische Galerie, Museum für Moderne Kunst, Alte Jakobstraße 124-128, D-10969 Berlin-Kreuzberg, www.berlinischegalerie.de.


Gerelateerde artikelen