Modernste druktechnieken maken postzegels bijzonder

17 oktober 2017

De Spaanse Post blijft de filatelie verrassen met driedimensionale beeldtechnieken bij het toepassen in het ontwerpen en het realiseren van frankeergeldige postzegels. Op 23 mei 2017 kwam de Spaanse Post namelijk met een bijzondere hommage aan één van de beroemdste en spectaculairste avonturen in de filmgeschiedenis - Star Wars, bedacht door George Lucas. De filmindustrie bracht 40 jaar geleden de eerste filmproductie van de science fiction filmserie Star Wars op de markt.

Modernste druktechnieken maken postzegels bijzonder

Fascinatie Caleidoscoop

Het blokje bevat slechts één frankeergeldige postzegel en vijf zogenoemde sierzegels. Alle zegels bevatten portretten uit het filmverhaal met personages als meester Yoda, de robots C-3PO en R2-D2 en met Chewbacca (een soort aapmens). Het bijzondere aan dit blokje is de uitvoering in de lenticulaire 3D-beeldtechniek. Deze moderne lenzenbeeldtechniek zorgt voor een aantrekkelijk diepte-effect in de afbeeldingen. Van dit 3D-blokje Star Wars zijn er 300.000 stuks op de internationale markt gekomen. Door de ribbeltjes op het blokje is het lastig om een scherpe scan te realiseren. Het echte blokje is wel scherp.

La Abadia del Crimen
Op 8 mei 2017 bracht de Spaanse Post een bijzonder postzegelblok met zes frankeergeldige zeshoekige postzegels uit. De uitgifte is een onderdeel (het vierde) van een reeks met aandacht voor ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie - ICT (in het Spaans afgekort met TIC). De voorstelling op het gehele blok is een ode aan het populaire Spaanse videospel “De abdij van criminelen” uit 1987. De ingewikkelde en moeizaam te bouwen bouwkundige constructie van de abdij lijkt namelijk geometrisch niet in orde. Het geheel ziet eruit als een onmogelijk te realiseren bouwwerk.

Modernste druktechnieken maken postzegels bijzonder - 2 Modernste druktechnieken maken postzegels bijzonder - 3 Modernste druktechnieken maken postzegels bijzonder - 4
Afb. 1 Spanje 2017 Star Wars lenticulair Mi zegel 5170 Mi blok 294. Afb. 2 Spanje 2017 La Abadia del Crimen Mi zegels 5162-5167 Mi blok 292. Afb. 3 Jersey 2017 200 jaar caleidoscoop Mi zegels 2130-2135 Mi blok 156.

In alle zes postzegels is een speciale beveiligingstechniek aangebracht. Ook heeft de ontwerper gezorgd voor thermische en optische verrassingen. Zijn tekeningen zijn gebaseerd op voorstellingen uit het videospel en achter de zes deuren bevinden zich in directe zin onzichtbare afbeeldingen van figuren uit het spel. Door de deuren met een warme vinger enige tijd aan te raken kunnen de 6 verborgen voorwerpen en objecten worden ontdekt. De drukker van dit filatelistische hoogstandje heeft voor deze verrassing een techniek van thermodruk toegepast.

Het Spaanse blokje is in een oplage van 180.000 stuks beschikbaar gekomen om post te frankeren en voor postzegelverzamelaars om de collecties aan te vullen. Zo is het oude videospel “La Abadia del Crimen” van Paco Menéndez en Juan Delcán van 30 jaar geleden weer in onze aandacht gekomen, dankzij de ontwerpers van postzegels en filatelistische stukken.

Fascinatie Caleidoscoop
Wat veel kinderen nauwelijks nog kennen, was vroeger in een kinderkamer niet weg te denken, de caleidoscoop. Het nieuwste postzegelblokje van Jersey maakt het duidelijk, waarin de fascinatie voor de caleidoscoop schuilt. Elk patroon van de zes postzegels is gebaseerd op verschillende thema’s in relatie tot de rijkdom van de flora en fauna op Jersey. Het realiseren van veelkleurige symmetrische patronen met hulp van een caleidoscoop is een uitvinding van Sir David Brewster in 1816. Op 10 juli 1817 verkreeg hij op zijn uitvinding een octrooi. Jersey Post heeft ter gelegenheid van de 200e verjaardag van de uitvinding van de caleidoscoop een postzegelblokje en een losse serie met 6 zegels met gelijke patronen uitgegeven.


Gerelateerde artikelen