Optische illusies en bedrog geven veel leuke momenten

14 juni 2015

De kleine boekjes van uitgever Usborne geven mogelijkheden om op elk gewenst moment te spelen en te experimenteren met telkens weer fascinerende geometrische tekeningen en bedrieglijke figuren. Beide boekjes hebben een gelijke inhoud. De teksten van opdrachten, toelichtingen, vragen en antwoorden staan in de Duitse taal, respectievelijk in de Engelse taal.

Optische illusies en bedrog geven veel leuke momenten

Pocket Optical Illusions

De illustratoren Hanri van Wyk en Matt Durber hebben uitstekend werk geleverd met hun ontwerpen om ons daarmee flink aan het werk te zetten. Dankzij de heldere teksten van Sam Taplin zijn er voldoende prikkels om aan de slag te gaan. Zo laat het geometrische patroon van het rechter plaatje ons doen geloven dat er extreme bollingen te zien zijn. In het echt zijn alle schuine lijnen volkomen recht en moeten we zelfs een liniaal pakken om dat vast te stellen.

Naast geometrische vlakverdelingen, rechte en kromme lijnen gebruiken de ontwerpers vooral kleur om te spelen met onze visuele waarneming. Daarmee worden uiterst verrassende visuele illusies gecreeërd. Van nagenoeg alle vormen van de klassieke optische illusies zijn er voorbeelden in de boekjes opgenomen. Bij een aantal afbeeldingen kan de lezer zelf nog lijntjes of kleurtjes aanbrengen. Antwoorden op alle vragen en de oplossingen van de raadsels staan achterin het boekje.

Optische illusies en bedrog geven veel leuke momenten - 2 Optische illusies en bedrog geven veel leuke momenten - 3 Optische illusies en bedrog geven veel leuke momenten - 4
Voorbeelden van optische illusies, die zorgen voor verwarring in onze visuele waarnemingen. Om je uiteindelijk te overtuigen dat er sprake is van kijkbedrog is beslist een liniaal noodzakelijk. De illustraties komen uit de besproken boekjes.

ISBN 978-1-78232-260-3, “Optische Täuschungen to go”, Sam Taplin, Usborne Verlag, 2015, 128 pagina’s.

ISBN 978-1-4095-8239-7, “Pocket Optical Illusions”, Sam Taplin, Usborne Publishing, 2014, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen