Optische illusies en nog meer puzzel combinaties

21 juni 2013

Voor de vele liefhebbers van optische illusies en de bijbehorende hersenbrekers heeft het duo Sarcone en Waeber meer dan 125 optische geintjes, vraagstukken en beeldpuzzels in een mooi uitgevoerd en kleurrijk boek. Elke pagina bevat een uitdagende opgave of verbazend plaatje om van te genieten. De ontwerpers weten telkens weer vanuit de klassieke optische illusies aangename, fascinerende, leuke en uitdagende illustraties te construeren.

Optische illusies en nog meer puzzel combinaties

Puzzillusions

Sieraden voor onze visuele waarneming en gestuurde verwerking in onze hersenen laten de lezers genieten en inspireren om achter de geheimen te komen of puzzels op te lossen. Voor een aantal opgaven is het bij velen toch noodzakelijk om snel te kijken naar de oplossingen achterin het boek. Ook vele ingewikkelde varianten op eenvoudige visuele klassiekers zijn weer spectaculair uitgewerkt en zorgen voor komische en verbazende effecten bij het analyseren van het vertekende beeld.

Ook hebben de samenstellers weer enige bewegende beelden toegevoegd, waarbij een sterk bewegend effect ontstaat na het kijken naar de afbeelding of het bewegen van het hoofd of het boek. Het bewegend effect is verbluffend en sommige kijkers worden er zelfs een beetje draaierig van. In een uitgebreide inleiding bespreken de auteurs de geschiedenis van de optische illusies en geven een aantal namen van onderzoekers, kunstenaars, puzzelaars en wetenschappers, die aan de wieg hebben gestaan van het ontstaan van het spel met zien en waarnemen. Een gezellig boek.

ISBN 978 1 84442 064 3, “Puzzillusions”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Carlton Books, 2007, 160 pagina’s, € 24,95.


Gerelateerde artikelen