Retrospectief Diet Sayler met geometrische kunst

3 oktober 2016

Met de expositie “Malerei lügt nicht” toonde het Kunstmuseum Bayreuth werken van Diet Sayler, één van de belangrijkste hedendaagse vertegenwoordigers van de concrete geometrische kunst. De invloed van Kasimir Malewitsch is zichtbaar in zijn stijl en magische uitdrukkingsvormen door ogenschijnlijk eenvoudige beelden.

Retrospectief Diet Sayler met geometrische kunst

Diet Sayler. Painting does not lie

Diet Sayler werd in 1939 geboren in het Roemeense stadje Timişoara. Na de studie Bouwkunde en Kunst werkte hij in zijn nieuwe vakgebieden. Maar in 1963 wierp hij zich al op abstracte kunst in herkenbare geometrische contouren. Zijn werk werd in het politieke klimaat niet gewaardeerd en in 1972 emigreerde hij naar Duitsland om zich meer te richten op het onderwijs in de kunst en zijn werk als kunstenaar.

Met zijn geometrische ontwerpen ontving hij internationale prijzen en kregen musea en verzamelaars meer belangstelling voor zijn kunstwerken. Met de tentoonstelling “Kunst liegt niet” toont het museum tot en met 22 november 2009 een doorsnede van zijn werk uit de periode 1960 - 2009. De bijbehorende tweetalige publicatie is een juweel van een kunstuitgave over het betekenisvolle geometrische schilderwerk en sculpturen en het boeiende en creatieve leven van kunstschilder Diet Sayler.

ISBN 978-88-89525-07-X, “Diet Sayler. Painting does not lie”, Diet Sayler, Magika Edizioni, 2009, 208 pagina’s (Engels/Italiaans).

Kunstmuseum Bayreuth, Maximillianstrasse 33, D-95444 Bayreuth, www.kunstmuseum-bayreuth.de.


Gerelateerde artikelen