Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26b)

10 april 2021

Met een schat aan kunstzinnige aantekeningen en ideeën is hij toen gestart aan het bouwen van een toekomst in de kunst. Met studies in onder andere Zürich en gesprekken met Johannes Itten en Max Bill werd Agam ook enthousiast voor de grondbeginselen van de leer van het Bauhaus.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26b)

Kinetische kunstontwerpen van Agam

Met Bill raakte hij bevriend. Yves Klein werd zijn eerste vriend in Parijs en zij beleefden de kunst op een intense wijze. Helaas overleed zijn vriend Klein op 34-jarige leeftijd in 1962. Yaacov Agam droeg op belangrijke wijze bij aan de ontwikkeling van beweging en tijd in de kunst.

Met de prachtige creaties van kinetische kunst, kunst die beweegt en verandert, veroorzaakte Agam een versnelde doorbraak van de introductie van de tweede en derde dimensie en de integratie van de vierde dimensie in de kunst. Als onbekende kunstenaar van 25 jaar kreeg Agam zijn eerste solo-expositie in Parijs in 1953.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26b) - 3
Ook is er filatelistische aandacht voor het werk met kinetische kunst van Yaacov Agam.

Dat is tevens het jaar dat hij kennis maakt met Max Ernst, die één van zijn werken koopt. Yaacov Agam is bekend bij veel regeringsleiders en heeft inmiddels een internationale bekendheid gekregen door zijn spraakmakende kunst. Het kunstboek over Agam bevat heel veel reproducties van zijn bewegende kunst. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-965-229-405-0, “Agam - Beyond the Visible”, Sayako Aragaki, Gefen Publishing House, 2007, 3e druk, 222 pagina’s.