Visuele waarneming leidt tot merkwaardige beelden

14 september 2015

Eigenlijk straalt het omgekeerde gezicht op de omslag van het tijdschrift gruppe & spiel 6-2006 vrolijkheid en plezier uit. De werkelijkheid wordt echter dramatisch na het omkeren van de afbeelding. Dit visuele fenomeen is een bekend verschijnsel uit de psychologie van onze waarneming. In het algemeen zal het verknipte plaatje op de voorzijde bij de meeste personen als een positieve ervaring overkomen. De onervaren waarnemer zal niets vermoeden bij het zien van het gehele beeld.

Visuele waarneming leidt tot merkwaardige beelden

Waarneming in gruppe & spiel 6/2006

Bij een nader onderzoek zal de waarnemer flink schrikken. De verknipte delen van het gezicht vallen nauwelijks op als het gezicht omgekeerd wordt waargenomen. Het omgekeerde gezicht wordt in het algemeen snel visueel afgetast omdat we kijken naar elementaire kenmerken van het gezicht en vergeleken met de in ons geheugen opgeslagen kennis van de anatomie van het menselijk gezicht. In moderne literatuur is deze vorm optisch bedrog veelal bekend als de Thatcher illusie naar een portret van de Britse premier Margaret Thatcher, dat werd gekozen voor een demonstratie van dit zintuiglijke fenomeen.

In de speciale uitgave van gruppe & spiel wordt in meerdere artikelen ingegaan op de functies en het functioneren van onze vijf zintuigen en daarvan in het bijzonder op het zien. Het gaat daarbij vooral over het activeren van onze zintuigen en het beoordelen van het functioneren ervan in diverse situaties en omstandigheden. Natuurlijk zijn de artikelen in eerste instantie bedoeld voor lezers met werkzaamheden en interesse in pedagogische functies en activiteiten.


Gerelateerde artikelen