Zoekplaatjes uit Épinal sinds 1735

16 november 2011

Een veel voorkomend fenomeen in het spelen met ons vermogen om beelden gedetailleerd te analyseren en om daarmee afwijkende beelden te ontdekken wordt in het algemeen het zoek- of raadselplaatje genoemd. Het verbergen of camoufleren van afbeeldingen of voorwerpen in een getekende of gefotografeerde omgeving is een veel beoefende kunst. Een voorwerp of een tekst wordt aan de waarneming onttrokken doordat de oppervlaktestructuur gelijk is gemaakt aan de omgeving. Bij de onderstaande voorstelling komt een tekst na enige kijkoefeningen naar voren.

Zoekplaatjes uit Épinal sinds 1735

Épinal, de bakermat van zoekplaatjes

Al aan het eind van de 18e eeuw werd in het Franse stadje Épinal een start gemaakt met de productie van kleine beeldprentjes. De plaatselijke drukkers fabriceerden in die tijd speelkaarten en decoratief papier.
Het waren de drukkers Pinot en Pellerin, die zorgden voor de reputatie van Épinal als centrum van de internationale beeldplaatjes, ook wel prentjes of stripplaatjes genoemd.

Zoekplaatjes uit Épinal sinds 1735 - 2 Zoekplaatjes uit Épinal sinds 1735 - 3 Zoekplaatjes uit Épinal sinds 1735 - 4

Zoekplaatjes sinds 1735

De eerste activiteiten van deze drukkers en uitgevers dateren al uit 1735. De afbeeldingen en de tekenwijze mag karakteristiek genoemd worden voor de typische Épinal plaatjes. Al snel vervaardigde het bedrijf prenten met sprookjes, geschiedenis, religie, avonturen en visuele illusies, waaronder reeksen zoekplaatjes.

Zoekplaatjes worden vervaardigd voor het vermaak van jong en oud en spelen ook een rol bij geheugentraining. Cartoonisten verwerken met plezier hun boodschappen in herkenbare getekende situaties om daarmee hun protest te camoufleren.


Gerelateerde artikelen