Jeugd speelt en leert met een wonderbril en kleurschijven

7 april 2014

Onze ogen kunnen in combinatie met het brein wel 13 miljoen kleuren onderscheiden. Met het informatieve boek en een set aan kleurrijke onderdelen is het mogelijk om zelf te ontdekken dat onze ogen heel veel kleuren kunnen waarnemen en ordenen.

Jeugd speelt en leert met een wonderbril en kleurschijven

Optische Illusionen

Op de voorzijde van het boek staan meerdere kleurrijke optische schijven afgebeeld. Het wonderlijke is dat bij het kijken naar de onderste twee de motieven op de schijven spontaan gaat draaien. Beide schijven moeten dan wel de minimale afmetingen hebben van het originele boek. Om allerlei kleureffecten te ontdekken is als bijlage de zogenoemde wonderbril met draaibare kleurfilters voor de kijkglaasjes in de set opgenomen. Ook zijn er draaibare schijfjes voor optische kleureffecten in de set aanwezig. Het verschijnsel van een optische verwisseling wordt aan de hand van enkele voorbeelden helder verklaard. Met het meegeleverde lensje is het mogelijk om het witte licht te splitsen in meerdere kleuren, zoals ook een regenboog zal ontstaan door breking van het zonlicht en de lenswerking van een forse regenbui. Vanuit het verschijnsel van perspectief is het optische bedrog bij meerdere geometrische illusies door leuke en frisse tekeningen zichtbaar gemaakt. Voor de kleine lezers (en natuurlijk voor iedere liefhebber en verzamelaar van optische illusies) zijn ook de verschijnselen van trompe-l’oeil en de anamorfose door illustraties verklaard. Indrukwekkend is de straattekening van een tijger die spontaan stapt uit het scherm van een tv. Het geheel is zo levensecht dat een meisje zichtbaar op de rug van de tijger zonder ongelukken kan plaatsnemen. Het filmeffect van snelle beweging van beeldjes wordt gedemonstreerd door het bekende vogeltje in een kooi. Verder heeft de set 3D plaatjes en het verschijnsel van nabeeld is zichtbaar.

ISBN 978-3-8411-0173-0, “Optische Illusionen”, Rufito Bonavista, Christophorus Verlag, 2014, 23 pagina’s en experimenteerset.


Gerelateerde artikelen