Gezichtsbedrog bij visuele waarneming is fascinerend

3 april 2014

Om ook de vele Duitstalige liefhebbers van optische misleiding een comfortabele mogelijkheid te bieden om op ontspannen wijze te kunnen genieten van de wonderlijke wereld van gezichtsbedrog is recent de Duitstalige versie van de publicatie van auteur en grafisch designer Paul M. Baars verschenen.

Gezichtsbedrog bij visuele waarneming is fascinerend

Illusion

In deze goed verzorgde uitgave vindt de lezer afbeeldingen van werken van onder andere Guiseppe Arcimboldo, Salvador Dalí, Bridget Riley, Mitsumasa Anno, René Magritte, Sandro Del-Prete, Pablo Picasso en Akiyoshi Kitaoka. Uit Nederland en België vinden we werk van Hans Kuiper, Jos de Mey, Monika Buch, Jeroen Henneman en Maurits C. Escher. Van kunstenaars István Orosz en Oscar Reutersvärd is tevens veel werk te zien. Door de auteur en zijn Studio Paul Baars Design is tevens veel bijgedragen aan interessante varianten op klassieke illusies. Ook in deze publicatie is er duidelijk een meerwaarde tegenover soortgelijke boeken door het opnemen van een veelheid aan uitklapbare pagina’s met kunstwerken als de Metamorfose van de graficus M.C. Escher, de prachtige vierluik van de jaargetijden door Arcimboldo en een bladzijde uit een uniek omkeerbaar comicboek uit 1904 van Gustave Verbeek. Omkeerbaar zijn ook de teksten van Scott Kim. Bij de afbeeldingen staat telkens een verklaring, een titel of een kleine aanmoediging.

Het geheel aan magische, vermakelijke en vooral kunstzinnige afbeeldingen is ingeleid door een voorwoord en een uitgebreide beschrijving van het verschijnsel van de visuele en optische illusies. Verschillende vormen en uitvoeringen van illusies zijn daarin verklaard en van één of meer illustraties voorzien. Dit prachtige kunst- en kijkboek hoort op iedere leestafel.

ISBN 978-3-86335-428-2, “Illusion”, Paul M. Baars, Verlag der Buchhandlung Walther König, 2014, 320 pagina’s.


Gerelateerde artikelen