De wereld van H.W. Mesdag op stereoscopische opnamen

23 augustus 2015

Dit jaar viert Den Haag op verschillende locaties 100 jaar cultureel nalatenschap van de man die Den Haag internationaal op de kaart heeft gezet, H.W. Mesdag. Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) is de schilder van het wereldberoemd geworden panoramadoek, bekend als Panorama Mesdag. Op 1 augustus 1881 werd Mesdags maritieme panorama in een speciaal ontworpen en gebouwd rond pand aan de Zeestraat in Den Haag opengesteld voor het publiek.

De wereld van H.W. Mesdag op stereoscopische opnamen

Panorama Mesdag

Met diverse exposities, symposia, evenementen en publicaties belichten tal van Haagse musea en instellingen de vele gezichten van deze Haagse icoon. Naast zeeschilder legde Mesdag ook als kunstverzamelaar en ondernemer een interessante en stevige basis voor het cultureel klimaat in de hofstad. In het Mesdagjaar organiseert het Haags Kinderatelier diverse educatieve activiteiten waarin het werk van W.H. Mesdag centraal staat. Panorama Mesdag toont van 18 oktober 2015 tot en met 6 maart 2016 een unieke collectie stereofoto’s met verrassende en betoverende beelden uit Scheveningen en Den Haag in de laatste jaren van de 19e eeuw.

De bezoeker maakt een wandeling door de wereld van Mesdag. Door de 3D kijker beleeft de kijker een ruimtelijke illusie bij het zien van de voorstellingen. De historische 3D-foto’s kunnen ook gezien worden met een virtual reality bril. Natuurlijk zullen de bezoekers van deze speciale expositie ook ruim de tijd nemen om het geweldige panorama te bekijken.

Panorama Mesdag, Zeestraat 65, NL-2518 AA Den Haag, www.panorama-mesdag.nl, www.mesdagjaar.nl.


Gerelateerde artikelen