De wetenschap van zien en het spel met optisch bedrog

30 oktober 2016

Het aantrekkelijk uitstralende boekje met een geweldige hoeveelheid aan lastige en eenvoudige hersenbrekers geeft iedereen voldoende creatieve inspiratie om alles te weten te komen over optische illusies en de werking van ons visuele systeem en de wetenschap daarachter. Bij het bekijken van de eerste bladzijden maakt de lezer al meteen kennis met merkwaardige bewegingen in de getoonde voorstelling en het zien van driedimensionale ruimten, die er niet echt zijn.

De wetenschap van zien en het spel met optisch bedrog

Brein Trucs

Al snel leren we dat het oog daar niet echt schuldig aan is, maar wordt veroorzaakt vanuit de visuele cortex en de verwerking van licht- en beeldindrukken in onze hersenen. Daarom bespreekt de auteur al aan het begin van het boekje de opbouw en werking van het brein. Er is zelfs een “snelcursus” neurologie over de opbouw en functie van onze zenuwen en het centrale zenuwstelsel. Direct zijn er al lerende proefjes om zelf of in gezelschap uit te voeren.

Het gedeelte over ons brein is zo uitgebreid besproken dat de lezer op compacte wijze snel alles kan weten over de belangrijkste onderdelen van het brein. Van het oog is de opbouw en de werking gegeven en wordt ingegaan op de functie en werking van onze zintuigen. Dankzij de testjes wordt er veel extra duidelijk en wordt ingegaan op de magie van visuele misleidingen. De lezer vindt voorts info over logisch denken, emotie, angsten, het geheugen en tips om je vrienden voor de gek te houden met visuele goocheltrucs. Het geheel is een bijzonder interessante uitgave geworden voor nieuwsgierigen op school en in de huiselijke kring.

ISBN 978-90-483-1279-5, “Brein Trucs”, Clive Gifford, Veltman Uitgevers, 2016, 64 pagina’s.


Gerelateerde artikelen