Oefen het geheugen met het kaartspel optische illusies

1 november 2016

Met het uitgeven van het kaartspel Memo Optische Illusies voegt uitgeverij Moses weer een aantrekkelijk spel met optische en visuele illusies aan haar uitgebreide assortiment spelletjes en experimentele voorwerpen en objecten toe. Beschikbaar is inmiddels een schat aan fascinerende en verbazingwekkende producten voor de actieve kinderen op school of in de thuisomgeving. Zelfs met de inhoud van de bijbehorende boeken, de uitstralingen van de omklapbladen, boekenleggers en puzzels kunnen zowel kinderen als volwassenen ervaren hoe het complete visuele systeem soms compleet visueel bedrogen wordt.

Oefen het geheugen met het kaartspel optische illusies

Optische Illusionen - Memo

En dat veelal met eenvoudige patronen in zwart/wit of in kleuren. Het is verbazingwekkend hoe een schijnbaar eenvoudige tekening op een blad papier kan zorgen voor een complete optische verrassing. Cirkelvormige patronen blijken al snel te gaan bewegen en op witte kruispunten in een patroon van zwarte vierkanten komen telkens weer zwarte vlekjes tevoorschijn. Geometrische en wiskundige voorstellingen op het platte vlak blijken driedimensionaal ervaren te worden. Kinderen en volwassenen raken al snel geboeid door de verrassende optische fenomenen in het spel met optische illusies.

Gegoochel met ons visuele systeem blijft een uitdaging voor ontwerpers van kunst en spelletjes. Speciaal als gezelschapspel liet uitgeverij Moses een spel met 48 geheugenkaartjes ontwerpen onder de titel Memo Optische Illusies. De set bestaat uit 2 x 24 kartonnen kaartjes van 6 x 6 cm met een schat aan inspirerende en creatieve motieven uit de werelden van visueel bedrog, op-art, kinetische verrassingen en visuele illusies. Alle 24 motieven zijn uitgebreid besproken in de bijbehorende informatiefolder.

Oefen het geheugen met het kaartspel optische illusies - 2 Oefen het geheugen met het kaartspel optische illusies - 3 Oefen het geheugen met het kaartspel optische illusies - 4
Voorbeelden uit het geheugenspel met illusies.

Ook de spelregels voor het geheugenspel staan vermeld. Het spel zelf is natuurlijk niet echt moeilijk maar vereist wel de nodige concentratie van alle spelers. Door de keuze van de optische motieven is het elke keer weer spannend welke verrassing wordt omgekeerd en waar het gelijke motief op de tafel ligt. Het spel wordt met meerdere personen gespeeld. Alleen het geheugenspel spelen is ook mogelijk, maar minder spannend en minder uitdagend.

Van extra waarde voor het leerproces is het vooraf of tussendoor lezen van de toelichtingen op de gekozen motieven. Veel plaatjes krijgen daardoor extra waarde. Er zijn voorbeelden van klassieke illusies, bewegingsillusies en beeldspringende illusies.

ISBN/EAN 403-3-477-25114-5, “Optische Illusionen - Memo”, Elke Vogel, moses. Verlag, 2016, 48 memokaarten + infofolder.


Gerelateerde artikelen