Abstracte kunst zorgt voor aantrekkelijke presentaties

10 april 2017

De expositie “Abstraktionen” toont tot en met 5 juni 2017 de bezoekers kunstwerken uit de eigen verzameling van het Wilhelm-Hack-Museum onder de aanvullende titel van “Popowa tot Nicolai”. Het Wilhelm-Hack-Museum beschikt over een belangrijke verzameling middeleeuwse, moderne en hedendaagse kunst met internationaal uitstraling. Binnen deze omvangrijke kunstverzameling heeft het museum een grote deelverzameling abstracte kunst opgebouwd. Een groot deel van deze kunstschatten wordt getoond in Abstraktionen.

Abstracte kunst zorgt voor aantrekkelijke presentaties

Wilhelm-Hack-Museum

Rond het jaar 1912 werd in Europa een radicale kunststroming geïntroduceerd en wel de stroming van de abstracte kunst. In abstracte kunst worden in het algemeen geen objecten uit de natuurlijke omgeving weergegeven, in collages verwerkt of als sculpturen gerealiseerd. De kunstenaars verwerken vormen, lijnen, kleuren, ordening, harmonie, ordening en contrasten.

Binnen de abstracte kunst konden zich gerelateerde kunststijlen ontwikkelen. De kunstenaars van het eerste uur, zoals Ljubow Popowa, Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan kwamen los van herkenbare motieven en ontwikkelden volkomen strakke composities, vlakken en patronen. De kunstwereld heeft zich langere tijd afgevraagd hoe de kunstenaars hun composities minimalistisch gingen ontwikkelen.

Abstracte kunst zorgt voor aantrekkelijke presentaties - 2
De voorzijde van de kleine catalogus en aandacht voor geometrische vormen van Piet Mondriaan.

Onder aansturing van de thema’s Figuur, Emotie, Geometrie, Toeval, Kosmos en Kleur is de expositie thematisch ingericht op basis van deze creatieve indeling. In de expositie hebben de samenstellers gezorgd voor een fascinerende variëteit aan stijlen binnen de abstractie, die start bij het constructivisme en loopt via het abstracte expressionisme naar abstracte concepten en experimentele kunst van Max Bill, Verena Loewensberg en Kasimir Malewitsch.

Wilhelm-Hack-Museum, Berliner Straße 23, D-67059 Ludwigshafen am Rhein, www.wilhelmhack.museum.


Gerelateerde artikelen