Hyperrealistische kunst zorgt voor veel verbazing

11 april 2017

De publicatie en catalogus Hyperrealisme verscheen ter gelegenheid van de gelijknamige expositie in de Kunsthal Rotterdam tot en met 4 juni 2017 (www.kunsthal.nl). Het centrale thema in deze kunstexpositie is 50 jaar hyperrealistische schilderkunst. Deze kunstzinnige vorm van uitbeelding van de werkelijkheid kent bewonderaars en critici. Zowel de expositie als de catalogus tonen kunstwerken van drie generaties schilders die allen bekend zijn van hun zeer realistische werken.

Hyperrealistische kunst zorgt voor veel verbazing

Hyperrealisme

In het algemeen startte deze vorm van schilderkunst met een foto als uitgangspunt. Vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw werd het beeld op de foto op verschillende wijze op doek geschilderd. Deze vorm van beeldende kunst begon in Amerika. De schilders van het eerste uur schilderden typisch Amerikaanse landschappen, verlaten straatbeelden en blinkende motoren. Later volgden de gedetailleerde straat- en stadsgezichten. De komst van de digitale beeldtechniek gaf de schilder van het hyperrealisme een kans om nog meer details vast te leggen.

Hyperrealistische kunst zorgt voor veel verbazing - 2

Het aanvankelijke beeld door de techniek van fotorealisme groeide uit tot het huidige hyperrealisme, waarbij de toeschouwer nog nauwelijks het verschil tussen de foto en het geschilderde werk kan vaststellen zonder gedetailleerd onderzoek of een beoordeling van heel dichtbij. Critici spreken van puur kopieer gedrag. Gelukkig trekt de kunstliefhebber zich daar niets van aan en bezoekt massaal exposities met werken waaraan met liefde, aandacht, fascinatie en overtuiging is gewerkt. De vele werken in de prachtig uitgevoerde catalogus geven perfect de kracht van hyperrealisme weer.

ISBN 978-94-6262-136-7, “Hyperrealisme”, Loes Visch en Eva van Diggelen, Waanders Uitgevers, 2017, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen