Bewegende delen

5 september 2017

In samenwerking met het bevriende Museum Tinguely in Basel (CH) was in het moderne gebouw van het museum Kunsthaus Graz de tentoonstelling “Bewegende delen - Vormen van het kinetische” ingericht. Inspirator en topkunstenaar in de wereld van de kinetische kunst en installaties, de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely, heeft velen zeer geïnspireerd om te werken aan nieuwe kinetische kunst. Hij wordt vaak als “De vader van de kinetische kunst” genoemd en geëerd.

Bewegende delen

Bewegliche Teile

De samenstellers van deze expositie toonden de rol en de ontwikkelingen in de kunst van de machine en kinetica. In het brede scala van het aanbod zagen we imitaties van de bewegende mens of het bewegende dier, maar ook de natuur speelt mee als inspiratiebron voor het creëren van bewegingen in ogenschijnlijke puinhopen of glad gestreken objecten. Naast robotachtige constructies vonden de bezoekers voorbeelden van het eenvoudige en speelse flipboekje. Ook spelen licht en schaduw belangrijke aspecten in de bewegingen en de telkens wisselende eindresultaten.

In het kunstwerk “Dubbele diffractie” schijnt het licht op kleine bewegende ronde vlakjes waarop een diffractie folie is geplakt. Het effect is verbluffend. In een stalen bewegende bak rollen honderden magnetische kogeltjes voortdurend heen en weer. Door het plakkende effect van het magnetisme vormen de kogeltjes verrassende vlakverdelingen. Er is tevens kunst aanwezig waarmee de mens zelf de beweging kan ervaren. Uit de lijst van deelnemende kinetische kunstenaars noemen we Yaacov Agam, Olafur Eliasson, Rebecca Horn, Bruce Nauman, Jesús Rafaël Soto en uit Nederland de kunstenaar Christiaan Zwanikken.

Een hoofdrol in de expositie was terecht gereserveerd voor de kinetische kunst van Jean Tinguely.
“Kunst in beweging en beweging in de kunst”, het centrale thema van deze expositie, was tot en met 16 januari 2005 te bewonderen. Daarnaast is het bijzondere gebouw en de inrichting van het museum een bezoek meer dan waard. Een goed verzorgde catalogus geeft beschrijvingen over de getoonde werken, achtergrond artikelen over kinetische kunst en installaties en de schetsen en fotografische afbeeldingen van de kunstwerken in de expositie.


ISBN 3 88375 851 5, “Bewegliche Teile”, Peter Pakesch en Guido Magnaguagno, Verlag der Buchhandlung Walther König, 2004, 288 pagina’s.


Kunsthaus Graz am Landesmuseum Joanneum, Lendkai 1, A-8020 Graz, www.kunsthausgraz.at.


Gerelateerde artikelen