Surrealisme in de Verenigde Staten

29 augustus 2017

Ter ondersteuning van de omvangrijke tentoonstelling “Surrealism USA” van 17 februari tot en met 8 mei 2005 in het National Academy Museum in New York en van 5 juni tot en met 25 september 2005 in het Phoenix Art Museum in Phoenix, verscheen de uitstekend verzorgde catalogus met dezelfde titel. Surrealism USA geeft de geschiedenis van deze invloedrijke kunststroming in de USA in een periode tussen 1930 en 1950.

Surrealisme in de Verenigde Staten

Surrealism USA

Ook beschrijft de kleurrijke kunstcatalogus de verschillende vakbenamingen in het typische Amerikaanse surrealisme. In die periode worden regelmatig voor het surrealisme als kunststroming de termen sociaal surrealisme, magisch realisme, abstracte realisme of zelf het Californische postsurrealisme gebruikt of misbruikt. Bij het bestuderen van de geschiedenis van de Amerikaanse kunst blijkt duidelijk de forse invloed die uitging van de werken, installaties en meningen van Salvador Dalí. Ook de reacties van de surrealisten op het geweld in de wereld en de relaties tussen het surrealisme en abstracte kunst zijn uitgebreid besproken en toegelicht door deskundigen uit de kunstwereld.

Het concept van de expositie bestaat uit meer dan honderd schilderijen, sculpturen, grafieken en tekeningen van Amerikaanse surrealisten en van kunstenaars uit Europa, die in die periode verbleven in de Verenigde Staten. De kunstwerken zijn op groot formaat afgebeeld en de catalogus bevat een gedetailleerde en geïllustreerde chronologie met feiten en hoogtepunten van het surrealisme in de USA tussen 1930 en 1950. De catalogus sluit af met een overzicht van alle kunstwerken en een lijst met aanbevolen literatuur. Dit kunstboek is uitermate geschikt voor personen, die kunstgeschiedenis studeren en in het algemeen voor iedereen, die interesse heeft in kunst en kunststromingen.

ISBN 3 7757 1524 X, “Surrealism USA”, Isabelle Dervaux, Hatje Cantz Verlag, 2004, 192 pagina’s.


Gerelateerde artikelen