Lichtkunst voor binnen en buiten

28 augustus 2017

In het project “Stadtlicht-Lichtkunst” presenteerden de organisatoren rond de 90 lichtkunstwerken van meer dan 60 internationaal bekende kunstenaars. Aan het project en de kunstwerken werkten ook enige lichtontwerpers, architecten en componisten mee. Het thema Lichtkunst is zo rond 1960 als kunstvorm ontstaan. De werken zijn voornamelijk ontstaan door gebruik van kunstlicht en hulpmaterialen.

Lichtkunst voor binnen en buiten

Stadtlicht - Lichtkunst

Door de ontwikkelingen van nieuwe lichtbronnen ontstonden meerdere mogelijkheden voor experimenten met allerlei vormen en lichtinstallaties. Licht zorgt voor emotie, drama en uitstraling van vreugde en kleur. Een geheel nieuwe generatie kunstenaars werkt uitsluitend met het thema Licht als kunstuiting. Zeker door de komst van neonverlichting en laserstralen zijn de lichtkunstwerken toegenomen in afmetingen en bewondering van het grote publiek.

De prachtig uitgevoerde catalogus beschrijft het verschijnsel van lichtkunst met kunstlicht en geeft een uitgebreid beeld van de vele reeds gerealiseerde lichtprojecten, lichtkunst en lichtinstallaties. De verschillende vormen van lichtkunst zijn besproken. De beschrijvingen en de illustraties zullen de lezers zeker inspireren om vele projecten zelf te gaan bekijken in het museum en in de verre omgeving ervan. De tentoonstelling in het moderne complex van het Wilhelm Lehmbruck Museum liet bezoekers tot en met 30 januari 2005 kennismaken met een gedifferentieerd spectrum van mooie lichtkunst voor binnen en buiten.

ISBN 3 87279 604 1 (museum), ISBN 3 87909 852 2 (HB), “Stadtlicht - Lichtkunst”, Christoph Brockhaus, Wienand Verlag, 2004, 232 pagina’s.

Wilhelm Lehmbruck Museum, Friedrich-Wilhelm-Strasse 40, D-47051 Duisburg, www.lehmbruckmuseum.de.


Gerelateerde artikelen