Kunsticoon René Magritte blijft boeien en prikkelen

25 augustus 2017

De beroemde Belgische surrealistische kunstschilder René Magritte (1898-1967) overleed 50 jaar geleden op 15 augustus 1967. In 2017 brengen meerdere culturele instellingen, musea en uitgevers hulde aan de wereldberoemde kunsticoon met zijn geweldige oeuvre aan spraakmakende en iconische beelden op zijn schilderwerken.

Kunsticoon René Magritte blijft boeien en prikkelen

René Magritte - Het onbereikbare bereiken

Het kunstboek “René Magritte - Het onbereikbare bereiken” is één van de publicaties, die speciaal voor deze gelegenheid is uitgegeven. Met meer dan 430 afbeeldingen in de vorm van kunstwerken van René Magritte en andere kunstenaars, foto’s en schetsen van ontwerpen is weer een mooi kunstboek ontstaan dat niet mag ontbreken in collecties van bibliotheken van musea, opleidingsinstituten voor kunst en cultuur, openbare bibliotheken en de persoonlijke collecties van liefhebbers van kunst en in het bijzonder van de surrealistische kunst.

De auteur is een ervaringsdeskundige op het gebied van kunstonderwijs, museale kunstcollecties en in het organiseren van kunstexposities. Op het vlak van publicaties over kunstenaars heeft hij inmiddels meerdere uitstekende essays op zijn naam staan. Met het boek over Magritte voegt hij weer een fascinerend werk toe aan zijn kunstzinnige palet aan kunstboeken. Uit het geweldige oeuvre van Magritte geeft de auteur het schilderij “Poging tot het onbereikbare” (1928), waarin Magritte laat zien dat zijn werkelijkheid voortkomt uit de beweging van het penseel, een centrale plaats.

Kunsticoon René Magritte blijft boeien en prikkelen - 2 Kunsticoon René Magritte blijft boeien en prikkelen - 3 Kunsticoon René Magritte blijft boeien en prikkelen - 4

Een geweldige ontdekking van de kunstenaar en een fascinerende beeldspel met de toeschouwer. Met de monografie laat de auteur zijn licht schijnen over de getekende en geschilderde meesterwerken van René Magritte. Ook over het leven en de uiteindelijke kunstzinnige ontwikkeling van René Magritte als een perfectionist in het spel tussen woorden en beelden op het schilderdoek komen ruim aan de orde. Aandacht is er voor zijn losgeslagen fantasieën en zijn opstandige perioden. Met titels als “De verboden afbeelding”, “Het menselijk tekort”, “De picturale inhoud” en “Het rijk der lichten” bracht Magritte zijn bewonderaars in opperste beroering. Dankzij de vele grootformaat reproducties en het extra toegevoegde onuitgegeven materiaal is er een machtig interessante kunstuitgave ontstaan voor Magritte fans.

ISBN 978-90-5908-842-9, “René Magritte - Het onbereikbare bereiken”, Siegfried Gohr, Davidsfonds Uitgeverij, 2017, 323 pagina’s


Gerelateerde artikelen