Visualiseren van beelden in studies Philipp Otto Runge

21 augustus 2017

De Duitse kunstenaar Philipp Otto Runge (1777-1810) creëerde zijn kunstzinnige uitingen in de romantische periode van de kunst. Ook hij was voortdurend op zoek naar het sublieme in het scheppen van op mystiek geïnspireerde voorstellingen. Hij stond alshetware in dienst van de schepping van de ideale schoonheid. Al tijdens zijn opleidingen in het tekenen en schilderen nam hij contact op met Caspar David Friedrich en tijdens een reis naar Weimar leerde hij Johann Wolfgang von Goethe kennen.

Visualiseren van beelden in studies Philipp Otto Runge

Das bildnerische Denken Philipp Otto Runges

Het werk van Friedrich is tevens herkenbaar in de stijl van Runge. Hij werd een hoog gewaardeerde knipkunstenaar. Zelfs Goethe was een bewonderaar van zijn gedetailleerde knipkunst. Op jonge leeftijd tekende hij kunstvoorstellingen en later voegde hij daaraan schilderwerken toe. Runge was door zijn kwaliteit als kunstenaar al vroeg in staat om prachtige uitdrukkingsvolle werken te realiseren. Zijn beelden werden met levensechte uitstralingen gevisualiseerd. Van hem zijn vele half afgemaakte ontwerpen bewaard gebleven.

Visualiseren van beelden in studies Philipp Otto Runge - 2

In verschillende voorstudies is duidelijk zijn stijl van beeldconstructies op beeldopbouw te zien. In het boek geeft de auteur het resultaat van gedetailleerde studies van beschikbare documenten, geschriften, kunstwerken en kunstuitingen van Runge. De inhoud is niet alleen een analyse van beeldspraak van Runge, maar kan tevens worden gezien als een beeldtheorie van de kunst rond het jaar 1800 en zet kunstkenners, studenten, docenten en kunstliefhebbers aan tot discussies. In het boek is een selectie van werk te zien.

ISBN 978-3-422-06832-2, “Das bildnerische Denken Philipp Otto Runges”, Thomas Lange, Deutscher Kunstverlag, 2010, 292 pagina’s.


Gerelateerde artikelen