Van vlakken naar vlakverdelingen

18 augustus 2017

In het compacte studieboekje “From Flatland to Hypersurfaces” bespreekt auteur Michele Emmer aan de hand van voorbeelden en een schat aan onderwerpen uit kunst en wiskunde de relatie tussen vlakken, vlakverdeling en ruimtelijke voorstellingen. Het thema Dimensies als bindmiddel tussen computer technologie, nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen en het gemeenschappelijke probleem van ruimte, staat vooral bij architecten, ontwerpers en onderzoekers centraal.

Van vlakken naar vlakverdelingen

Mathland: From Flatland to Hypersurfaces

Zij vinden in het studieboekje veel aanknopingspunten voor hun werk als ontwerper van ruimtelijke constructies en ruimtelijke voorstellingen. In zijn introductie bespreekt de auteur de dominantie van de mathematica door de eeuwen heen en laat de lezer kennismaken met fractale geometrie en de prachtige geometrische vormen van het Guggenheim Museum in New York. Maar ook zijn beschouwingen over de oneindige ruimte en de vierde dimensie maken het boek interessant voor de lezer.

De band van Möbius, een vlakke band in drie dimensies, en het ∞-teken hebben heel wat bekende architecten en kunstenaars geïnspireerd bij het ontwerpen en maken van objecten en kunst. Er wordt gerefereerd aan het werk van Le Corbusier, Max Bill en Ben van Berkel. Het boekje sluit af met een uitgebreide literatuurlijst. Het geheel is een alleraardigst boekje geworden voor architecten, constructeurs, ontwerpers, kunstenaars en liefhebbers van mathematica in vele praktische toepassingen.

ISBN 3 7643 0149 X, “Mathland: From Flatland to Hypersurfaces”, Michele Emmer, Birkhäuser Publishers, 2004, 93 pagina’s.


Gerelateerde artikelen