Het licht in de kunst van Paul Delvaux

14 augustus 2017

Het ruime en modern vormgegeven Musée National d’Histoire et d’Art Luxembourg MNHA in de stad Luxemburg (L) presenteerde tot en met 26 september 2004 een zeer fraaie retrospectief van kunstwerken van de Belgische schilder Paul Delvaux (1897-1994). Zijn fascinatie voor treinen, trams en kunstverlichting stralen uit zijn groot formaat schilderijen. Ook zijn sterke aantrekkingskracht tot het vrouwelijk naakt is dominant, kunstzinnig en groots aanwezig in zijn boeiende kunstwerken.

Het licht in de kunst van Paul Delvaux

Paul Delvaux raconte ...”

In het algemeen staat de mens centraal in zijn scheppingen. Ook zijn vele zelfportretten en zijn deelname aan de gebeurtenissen in de werken zelf verraden een zekere ijdelheid. De moeite waard van het in ruime mate aanschouwen in het museum waren de meesterlijke combinaties in verf van leven en dood, met een sterke voorkeur van de schilder voor het leven en het genot. Meerdere taferelen worden sterk aangelicht door het licht van de maan, de zon of door het licht van de straatlantaarns. Sporen van zijn belangstelling voor het surrealisme en enorme vergezichten zijn duidelijk zichtbaar in de rondgang langs de vele kunstwerken.

De afbeeldingen in zijn werken zijn duidelijk geïnspireerd door ervaringen in zijn jeugd. Als kind maakte hij kennis met de tram, die hij vanuit het balkon van het ouderlijk huis in Brussel langdurig zag. De familie reisde ook veel met treinen. Zijn fascinatie voor locomotieven en stations is juist in die periode ontstaan en gebleven. Na diverse studies aan instituten en universiteiten van de keuze van zijn ouders, volgt hij na meerdere discussies de studie van zijn keuze, die van kunstschilder. In de liefde is hij niet erg succesvol. Zijn ouders speelden daarin een crusiale rol en hij bleef lange tijd vrijgezel. Na een bezoek aan een expositie van surrealisten, waaronder Magritte, Dalí en De Chirico, zocht Delvaux ook het metafysische aspect in zijn werk.

Het licht in de kunst van Paul Delvaux - 2 Het licht in de kunst van Paul Delvaux - 3 Het licht in de kunst van Paul Delvaux - 4

Pas in de zestiger jaren van de vorige eeuw kreeg hij het succes waarnaar hij zo verlangde. Paul Delvaux overleed op 20 juli 1994 in het Belgische Veurne. Bij de expositie verscheen aan de hand van de auteurs Pierre Ghêne en Paul Anrieu, het boek “Paul Delvaux raconte ...” met reisverslagen, beschrijvingen en interviews van vele activiteiten waaraan Delvaux heeft deelgenomen. Meerdere kleurrijke afbeeldingen geven een beeld van de schilder in het licht van zijn leven en werk.

Musée National d’Histoire et d’Art, Marché-aux-Poissons, L-2345 Luxembourg, www.mnha.lu.


Gerelateerde artikelen