Complexiteit in de kunst

26 juli 2017

Het boek “Art and Complexity” is het eindresultaat geworden van het verzamelen en bewerken van een serie voordrachten gehouden tijdens een internationale symposium in de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen in het Zweedse Abisko, een klein plaatsje in Lapland. Vanuit het te onderzoeken thema “De relatie tussen complexiteit en kunst” gingen meerdere kunstenaars en wetenschappers vaak vanuit een eigen visie of een eigen ervaring in op het thema.

Complexiteit  in de kunst

Art and Complexity

De deelnemers aan dit bijzondere evenement hebben in alle rust, met volledige aandacht voor elkaars meningen en standpunten, een zeer bruikbare bijdrage geleverd aan het kijken naar en het ervaren van kunst. De term complexiteit in relatie tot de kunst is deels bepaald door een vaak opgedrongen definitie en deels door het oog van de toeschouwer. In de eerste bijdrage geeft een mathematicus zijn analyse en geometrische benadering over elementaire vormen in de kunst.

Veel kunstenaars worden nerveus bij een dergelijke benadering van hun scheppingen en creatieve invullingen van abstracte voorstellingen. Derlijke analyses halen soms de spontaniteit van de kunstenaar onderuit. In het hoofdstuk “Wat is kunst?” geeft de auteur antwoord op de esthetische aspecten van complexe kunst.

Maurits C. Escher
Hij analyseert onder andere het grafische werk “Lucht en Water” (1938) van M.C. Escher. Andere bijdragen aan dit voor kunstbeschouwers en studenten aan kunstopleidingen prikkelende boek zijn “Wat ligt tussen ordening en chaos?”, “Geregelde en ongeregelde voorstellingen” en “Fractale expressies”. Ook het gebruik van computer software door de kunstenaar voor het creëren en realiseren van kunstwerken komt ruim in het symposium aan de orde.

Uitgebreid wordt ingegaan op de schijnbare chaos in de bijzondere schilderijen van Jackson Pollock (1912-1956) die hij in de vijftiger jaren vervaardigde. Het studieboek laat de lezer kennismaken met de wereld van de interactieve en de computer gegenereerde kunstwerken, waarbij zelfs het gebruik van verbindingen via het internet een rol speelt in het eindresultaat: het kunstwerk.

Elk specifiek hoofdstuk sluit af met een lijst van geraadpleegde bronnen om daarmee de reeds opgedane kennis verder uit te breiden.

ISBN 0 444 50944 5, “Art and Complexity”, J. Casti en A. Karlqvist, Elsevier Science, 2003, 169 pagina’s.


Gerelateerde artikelen