Sculpturen en objecten van Ottmar Hörl in veelvouden

26 juli 2017

Kunstenaar en professor Ottmar Hörl heeft met de presentatie van zijn “vermenigvuldigde” kunstobjecten en voorwerpen voor flink wat beroering in de kunstwereld gezorgd. Zijn idee om van een ontworpen object wel tot 10.000 stuks af te leveren aan de opdrachtgever wordt inmiddels al meer dan twintig jaar uitgevoerd. Op zijn naam staan een geweldig aantal kunstprojecten, die stuk voor stuk veel waardering kregen in de pers, bij galeriehouders, bij kunstverenigingen en zelfs vanuit musea.

Sculpturen en objecten van Ottmar Hörl in veelvouden

Designlager in Dülmen

In het algemeen vinden de projecten in openbare ruimten plaats. De objecten worden door de kunstenaar na opdracht pas ontworpen in de stijl en uitvoering van het betreffende evenement of herdenking. De objecten worden uitgevoerd in een duurzame en weerbestendige kunststof. Het publiek en verzamelaars kunnen de objecten ook kopen en veelal in diverse kleuren en soms in verschillende uitvoeringen. Bij het zien van zijn projecten worden bezoekers meteen enthousiast en vrolijk en spreken hun waardering uit.

Sculpturen en objecten van Ottmar Hörl in veelvouden - 2 Sculpturen en objecten van Ottmar Hörl in veelvouden - 3 Sculpturen en objecten van Ottmar Hörl in veelvouden - 4
Afb.1 Voorzijde van de designwinkel en galerie en een aantal objecten van Ottmar Hörl. Designlager, Viktorstraße 6-8 in 48249 Dülmen.Afb.2 In 2004 bracht Ottmar Hörl ter gelegenheid van de Olympische Spelen 10.000 uilen naar Athene.

Wij hebben Ottmar Hörl weer gesproken tijdens de activiteiten van een presentatie van de installatie “Falada” in het centrum van de Duitse stad Dülmen. Aan de gevels van diverse openbare en privé gebouwen zijn meerdere kleurrijke objecten van Hörl in de vorm van zijn al eerder in 2005 ontworpen Paardekop bevestigd. Dülmen is in de wijde omgeving de stad van de wilde paarden. Tezamen met de installatie “Falada”, een project van de Dülmense Kunstvereniging, heeft de eigenaar van de winkel en galerie “Designlager” een expositie met werken van de kunstenaar ingericht onder de titel “Figuren en objecten van Ottmar Hörl uit de periode 1994-2017”.

Natuurlijk zijn de werken van de kunstenaar te koop. Beide evenementen blijven tot en met 15 september 2017 te bezichtigen in de stad en in de galerie. De redactie van Optische Fenomenen is in het bezit van twee Goethe-objecten, die zijn ontworpen voor de viering van de 100e geboortedag van de Goethe-Universiteit in Goethe’s geboortestad Frankfurt/Main.


Gerelateerde artikelen