Het werk en leven van Albrecht Dürer

21 juli 2017

Ter gelegenheid van een groots opgezette expositie over het leven en het werk van Albrecht Dürer in het museum Albertina in Wenen (A) verscheen bij Hatje Cantz Verlag het prachtige en zeer omvangrijke boek Albrecht Dürer. Bezoekers konden in Albertina tot en met 30 november 2003 in ruime mate genieten van de bijzondere kunstwerken van deze zeer beroemde kunstenaar. Het boek laat de bezoeker ook thuis vele uren genieten van de tekeningen, houtsneden, gravures, schetsen, schilderijen en de vele afgebeelde voorstudies voor zijn werken.

Het werk en leven van Albrecht Dürer

Albrecht Dürer

Albrecht Dürer (1471-1528) is zonder enige twijfel één van de beroemdste Duitse kunstenaars uit de 15e eeuw geworden. In het boek geven de auteurs een gedetailleerd beeld van de vele aspecten van zijn immense oeuvre aan tekeningen, schilderijen en grafische werk. Door de vele bewaard gebleven voorstudies voor het maken van zijn prachtige werken hebben de auteurs het creatieve werkproces van Albrecht Dürer prikkelend en stimulerend voor kunstkenners, kunstenaars en geïnteresseerden in grafische kunst in beeld gebracht. De werken van landschappen bewijzen zijn manier van kijken naar de natuur en zijn zelfportretten zijn de sieraden voor kunstliefhebbers.

Veel werk van Dürer heeft een geestelijke achtergrond en is onder meer ontstaan vanuit zijn vele reizen naar onder andere Venetië en naar Nederland. Ook in zijn geboortestad Nürnberg (D) liet hij zich voor zijn werk inspireren door de geschiedenis van het bijbelse verhaal. Het museum Albertina in Wenen bezit de grootste Dürer-verzameling ter wereld, waaronder de werken “De Haas”, “Adam en Eva”, “De biddende handen” en “Lucretia”. De samenstellers van de expositie hebben de eigen Albertina collectie in ruime mate aangevuld met werken uit andere grote beroemde verzamelingen.

In het boek, tevens catalogus voor de tentoonstelling, zijn de werken op een voortreffelijke wijze afgebeeld en voorzien van een toelichting. Aan het gedeelte als de catalogus voor de expositie gaan een aantal artikelen vooraf over zijn leven als graficus. Deze zeer bijzondere catalogus mag zeker niet ontbreken in bibliotheken van instituten voor kunstopleidingen.

ISBN 3 7757 1330 1, “Albrecht Dürer”, Klaus Albrecht Schröder en Maria Luise Sternath, Hatje Cantz Verlag, 2003, 576 pagina’s.


Gerelateerde artikelen