Een inleiding over de kunstwereld

22 juli 2017

In de pocket “Art Theory” vindt de lezer een compacte introductie over de wereld van de kunst. Auteur Cynthia Freeland bespreekt de relaties tussen kunst en schoonheid, cultuur, geld, sex en nieuwe technologieën. In zeven hoofdstukken maakt de lezer kennis met onder andere de esthetische kanten in de kunst in het artikel “Bloed en schoonheid” en met de invloed van geld en commerciële aanpak op het ontstaan van musea en museale collecties in het artikel “Geld, markten, musea”.

Een inleiding over de kunstwereld

Art Theory: A Very Short Introduction

De auteur bespreekt ook het verschijnsel van opstandige kunstenaars en het ontstaan van kleine aan de weg timmerende kunstgroepen. Langere tijd heeft de vrouw een bescheiden rol gespeeld in de kunst en in exposities. De ontwikkelingen zijn uitgebreid besproken. Ook het gebruik in de kunst van de nieuwe moderne digitale technieken voor het opnemen, bewerken en reproduceren van kunst en kunstuitingen is op een bijzondere wijze besproken en in beeld gebracht.

Een compacte literatuurlijst en een register met trefwoorden sluiten dit fraaie informatieve boekje af. Door de opzet en de inhoud is dit boekje geschikt voor het gebruik door studenten op de kunstacademies en voor geïnteresseerden in de wereld van de kunst.

ISBN 0 19 280463 4, “Art Theory: A Very Short Introduction”, Cynthia Freeland, Oxford University Press, 2003,
158 pagina’s.


Gerelateerde artikelen