Geconstrueerde kunstwerken

30 juli 2017

In de kleurrijke expositie “De bomen van Pythagoras. Geconstrueerde groei” toonde het Museum voor Constructieve en Concrete Kunst te Amersfoort tot en met 23 november 2003 een overzicht van het werk van veertig kunstenaars met het thema constructieve en concrete kunst. De schilderwerken, zeefdrukken, computerprints en sculpturen zijn ontstaan vanuit een wiskundige grondslag.

Geconstrueerde kunstwerken

De bomen van Pythagoras

Het geheel van deze interessante expositie liep uiteen van het gebruik van eenvoudige geometrische vormen en regelmatige veelvlakken, van het toepassen van de stelling van Pythagoras of van getallenreeksen tot aan ingewikkelde kubusdelingen, het toepassen van de fractale geometrie en geïmplodeerde rechthoekige staalconstructies. De ruim opgezette expositie in meerdere ruimten van dit moderne expositiecentrum kwam tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Ars et Mathesis. De Stichting vierde onder andere met het inhoudelijke concept van de expositie haar 20-jarig bestaan.

In de expositie waren de wiskundige regels soms dominant aanwezig, maar waren ook vaak niet aan het kunstwerk af te lezen. Bij de keuze van de kunstwerken gingen de organisatoren er van uit dat het toepassen van wiskundige regels niet het enige criterium is om kunst te laten ontstaan. De visuele zeggingskracht speelde wel een rol bij het samenstellen van het aantrekkelijke geheel. Bezoekers troffen kunstwerken aan van onder andere Jos de Mey, Piet van Mook, Popke Bakker en Rinus Roelofs.

Een aantrekkelijk uitgevoerde catalogus maakt het geheel compleet. Naast de drie artikelen bevat het kleurrijke boekwerkje afbeeldingen en beschrijvingen van de deelnemende kunstenaars. Werken van enkele kunstenaars waren tevens te zien in Het Koopmanshuis van Pon in Leusden.

ISBN 90 801873 5 6, “De bomen van Pythagoras”, Ankie de Jongh-Vermeulen en Jolein van Kregten, Mondriaanhuis, 2003, 71 pagina’s.


Gerelateerde artikelen