Een surrealistische driehoeksverhouding

23 augustus 2017

In het kunst- en reisverhalenboek Ghost Ships beschrijft auteur en filmer Robert McNab de belevenissen in de liefdesrelatie tussen de Franse dichter Paul Eluard, zijn Russische vrouw Gala en de Duitse schilder Max Ernst. De liefdesaffaire begon in Duitsland en eindigde via Parijs in Saigon. Lezers maken van dichtbij het leven, de reizen, de relatie en de belevenissen uit een periode van 1921 tot 1924 van dichtbij mee. De reizen en activiteiten van de surrealist Max Ernst met zijn gezelschap zijn gedetailleerd en boeiend beschreven.

Een surrealistische driehoeksverhouding

Ghost Ships - A Surrealist Love Triangle

Ook zijn andere separate en inspirerende bootreizen op een frisse en informatieve wijze in woord en beeld gebracht. Op zijn reis in de wildernis ontmoet Ernst veel inheemsen en maakt daarvan meerdere portretten en scènes. Ook zijn latere werken zijn duidelijk geïnspireerd door zijn belevenissen. Zo heeft zijn reis door Indochina veel nieuwe kunst opgeleverd waarbij de combinatie van zon, zee en jungle heeft gezorgd voor kleurige olieverfschilderijen. Ook vele jaren na zijn boeiende reizen schildert Max Ernst tempels in een natuurlijke omgeving en krijgt het werk steeds meer een surrealistische uitstraling. Zijn schilderij “Het Oog van de Stilte” uit 1943-44 geeft een uitstekend beeld van zijn kwaliteiten als kunstenaar.

In de laatste twee hoofdstukken van het zeer leesbare en geïllustreerde boek maakt de lezer de belevenissen van het trio tijdens de laatste reizen van dichtbij mee. Zijn genegenheid voor Gala leverde vele geschilderde, getekende en gefotografeerde portretten van haar op. Met zijn vriend Paul Eluard publiceerde Max Ernst in 1925 een boek waarin zowel het sterke gedicht als de surrealistische kunst een afrekening met het verleden vormen.

De inspiraties, aandacht en de liefde vanuit Gala naar de twee mannen hielden plotseling op. Na een korte vrije periode trouwde Max Ernst in 1927. Gala kreeg kennis aan een nieuwe partner, Salvador Dalí. In de roerige periode van de oorlogsjaren bevindt Max Ernst zich in Amerika en ontwikkeld zich verder als een veel gevraagd surrealistisch kunstenaar. Max Ernst overleed in Parijs in 1976. Voor kunstliefhebbers een prachtig lees- en kijkboek met een verrassende ontknoping van een kunstzinnige liefdesaffaire.

ISBN 0 300 10431 6, “Ghost Ships - A Surrealist Love Triangle”, Robert McNab, Yale University Press, 2004, 266 pagina’s.


Gerelateerde artikelen