Bewegende vlakverdelingen door interferentie patronen

6 mei 2017

In een serie aantrekkelijke kunstboekjes onder de naam Poemotion verscheen het derde boekje. Voor deze kunstpublicatie voor de actieve kunstliefhebbers ontwierp de Japanse graficus Takahiro Kurashima ruim 30 bijzondere vlakke symmetrische en geometrische streepjes patronen.

Bewegende vlakverdelingen door interferentie patronen

Poemotion 3

De grafisch ontwerper tekende patronen met ogenschijnlijk willekeurige vormen, afmetingen en misschien herkenbaar door de herhalingen in de speciale patronen. Op één ontwerp na hebben alle patronen een mooie titel meegekregen, zoals “electron pump”, “pythagoras’ sneezing”, “a string of pearls”, “universal gravitation” en “newton’s rings”.

Het speelse geheim van dit creatieve boekje is de bijgevoegde folie met een geometrisch patroon van horizontale zwarte lijnen. Leg het doorzichtige lijnenpatroon op het getekende kunstwerkje, beweeg de folie verticaal over het plaatje en een complete visuele verrassing is er te zien. Een magisch interferentiepatroon flipt, draait, beweegt heen en weer of verandert spontaan in een geheel ander patroon met een symmetrische uitstraling.

Bij onze visuele waarneming interesseren wij ons voor symmetrie en vinden dingen of objecten mooi wanneer zij symmetrisch zijn. De ontwerper van de patronen leeft en werkt in Tokyo en heeft functies in de reclamewereld. Het spel met bewegingsillusies daagt de kijker uit om ook zelf aan de slag te gaan. Een uitstekend initiatief voor het gebruik in educatieve situaties.

ISBN 978-3-03778-513-3, “Poemotion 3”, Takahiro Kurashima, Lars Müller Publishers, 2016, 64 pagina’s en een rasterfolie.


Gerelateerde artikelen