Bewust kijken naar beelden

16 augustus 2013

Ruim vijftig jaar heeft wetenschapper en universitair docent Julian Hochberg zijn kennis en onderzoeksresultaten gedeeld met duizenden studenten en vele andere wetenschappers op het gebied van zien, waarnemen en verwerken van beelden, visuele gebeurtenissen en ervaringen.

Bewust kijken naar beelden

In the Mind's Eye

Ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag is een uniek en uiterst leerzaam document verschenen met feiten, eigenschappen en wetenswaardigheden uit de wereld van de visuele waarneming en alle bijkomende specifieke merkwaardige ervaringen uit de vele wetenschappelijke onderzoeken. De auteurs hebben kunnen putten uit vele archieven, lesmaterialen en publicaties, waarin Julian Hochberg zijn kijk op het boeiend vakgebied van Visuele Perceptie heeft genoteerd. Aan de oorspronkelijke publicaties hebben vele vooraanstaande auteurs nieuwe resultaten toegevoegd. Alle bekende optische verschijnselen zijn uitgebreid behandeld. De lezers maken op speelse wijze kennis met vele lastige onderwerpen, zoals de vaas van Rubin, het draaiende raam van Ames, de Penrose onmogelijke figuren, kinetische effecten en verwerking van het bewegende beeld. Door zijn enorme stroom aan publicaties heeft Julian Hochberg veel bijgedragen aan de verrijking van het vakgebied. Het zeer interessante studieboek en bron van inspiratie is onmisbaar voor specialisten.

ISBN 978 0 19 517691 9, “In the Mind’s Eye”, Mary A. Peterson, Barbara Gillam en H.A. Sedgwick, Oxford University Press, 2007, 634 pagina’s.


Gerelateerde artikelen