Bomen van Pythagoras - Jos de Mey (5)

21 oktober 2021

Een groot aantal ervan zijn door Jos de Mey uitgewerkt tot aquarellen, zeefdrukken en schilderijen. Het verrassingseffect bij Bruno Ernst heeft geleid tot een zeer interessante publicatie. Uit dit omvangrijke aantal “bomen” koos de auteur voor een representatieve selectie van Pythagorasbomen, uitgevoerd in z/w, in kleur en als compleet kunstwerk voor aan de muur.

Bomen van Pythagoras - Jos de Mey (5)

Bomen van Pythagoras - variaties van Jos de Mey

De vier afgedrukte “bomen” zijn ontleend aan de uitnodigingskaarten, die naar genodigden zijn verstuurd voor het bijwonen van een officiële presentatie van het boekje en voor de opening van de bijbehorende expositie in het Vlaams Cultureel Centrum / De Brakke Grond in Amsterdam op 22 november 1985.

Bomen van Pythagoras - Jos de Mey (5) - 2
Het waren kerels als bomen zij vielen voor Niemandsland, Jos de Mey, 1979.

Het boekje bevat naast de bijdragen van Bruno Ernst ook teksten van Jaak Fontier, N. Lakeman, F. van der Blij en citaten uit publicaties van Jos de Mey. Het boekje verscheen onder auspiciën van Stichting Ars et Mathesis (opgericht in 1983).

Jos de Mey (1928-2007) heeft zijn werken altijd voorzien van een titel. De titel staat dan in het algemeen onder het betreffende schetsontwerp. Soms wijzigde hij de titel tijdens de realisatiefase van de definitieve uitvoering en gaf de werken lange titels. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen