Bomen van Pythagoras - Jos de Mey (4)

20 oktober 2021

De keuze voor de opzet en inhoud van het boekje “Bomen van Pythagoras - variaties van Jos de Mey” kwam volgens de verklaring van de auteur Bruno Ernst in de inleiding spontaan tot stand. Hij bezocht in het voorjaar van 1985 in het Belgische dorpje Zomergem (B) het atelier van kunstschilder Jos de Mey om zijn deelname aan een internationale expositie in Utrecht, gewijd aan de kunst met afbeeldingen en objecten waarin optische illusies en onmogelijke figuren centraal staan, te bespreken.

Bomen van Pythagoras - Jos de Mey (4)

Bomen van Pythagoras - variaties van Jos de Mey

Tot zijn verbazing zag hij in het atelier van Jos de Mey een zeefdruk die hij als een Pythagorasboom herkende. In 1963 maakte Jos de Mey kennis met een afdruk van een Pythagorasboom en raakte direct geboeid door de vorm en structuur ervan. Bekend is dat ingenieur Albert Ernst Bosman uit Baarn, overbuurman van Maurits C. Escher, al in de 40-er jaren van de 20e eeuw een boomvormige figuur ontwierp en tekende.

Bomen van Pythagoras - Jos de Mey (4) - 2

Voor zijn ontwerp koos hij voor de grondvorm van de grafische voorstelling van de stelling van Pythagoras en breidde dit figuur uit door telkens een kleinere voorstelling toe te voegen aan de grondvorm. Daarmee ontstond er een indrukwekkende tekening, die op de vlakke structuur van een geweldige boom leek: de Pythagorasboom.

Met het model en de mogelijkheden ervan zag hij direct toepassingen voor gebruik in zijn les aan studenten op de Gentse Academie en het stimuleerde hem tevens om ook te gaan ontwerpen. Hij gebruikte daarvoor schetsboeken met een ringband en ruitjespapier. Het werden vier volle schetsboeken met in totaal ruim 220 gerealiseerde boomstructuren. (Wordt vervolgd).