Camille Graeser realiseerde mathematische ontwerpen

24 september 2014

Als het eerste museum in Duitsland is het Museum Ritter gelukt om de omvangrijke en unieke collectie tekeningen, schetsen en ontwerpen van de Zwitserse kunstenaar Camille Graeser (1892-1980) op speciale kunstzinnige wijze veelal in combinatie met gerealiseerde kunstwerken te tonen. In de leerzaam en interessant ontworpen en fraai vormgegeven catalogus vinden de lezers, gebruikers en kunstliefhebbers een schat aan voorbeelden uit het oeuvre van Graeser over de periode 1937-1980.

Camille Graeser realiseerde mathematische ontwerpen

Camille Graeser. Vom Entwurf zum Bild

Voor kunstliefhebbers van geometrische en constructieve kunst een uitstekende gelegenheid om kennis op te doen van de invloed van deze kunstvorm op de kunst in het algemeen en de inspirerende wijze waarop Graeser werkte aan de ontwerpen. In het Zwitserse Zürich maakte hij deel uit van een kunstenaarsgroep met onder andere Max Bill, Verena Loewensberg en Richard Paul Lohse. De doelstelling van deze groep was het realiseren van geometrische-constructieve kunstwerken. Toen Graeser in 1933 naar Zürich emigreerde, had hij reeds een succesvolle loopbaan als graficus, productontwerper en binnenarchitect in Stuttgart. Graeser werkte altijd systematisch en maakte talrijke schetsen in potlood, kleurpotlood en kleurkrijt.

ISBN 978-3-87909-975-7, “Camille Graeser. Vom Entwurf zum Bild”, Richard W. Gassen en Vera Hausdorff, Wienand Verlag, 2009, 128 pagina’s.

Museum Ritter, Alfred-Ritter-Straβe 27, D-71111 Waldenbuch, www.museum-ritter.de.


Gerelateerde artikelen